Bułeczki drożdżowe z dżemem

Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem.

bułkidrożdżówkaDeserydżemy

Czas przygotowania:
180 min.
Kalorie:
350.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.53 z 152 głosów)

Składniki:

  • Składniki: na około 12 drożdżówek:
  • 75 g margaryny lub masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag mąki pszennej
  • dżem lub inne nadzienie
  • jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!).
  • Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie.
  • Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
  • Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
  • Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm.
  • Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka,
  • aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut.
  • Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. Polukrować, choć niekoniecznie.

Kalorie: 350.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy