Bułeczki drożdżowe z borówkami

Małe co nieco do kawki :)

ciasto drożdżowebułeczki drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 197 głosów)

Składniki:

  • 50 dkg maki + 3 łyżki
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1 jajko
  • 20 dkg borówek
  • cukier puder do posypania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami cukru. Wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia (około 15 minut).
  • Kiedy rozczyn wyrośnie do mąki dodać jajko, ciepłe mleko, cukier i rozpuszczona margarynę. Wyrobić ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wykrawać krążki. W każdy krążek zawijać po łyżce borówek i pół łyżeczki cukru. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy