Bułeczki drożdżowe z borówkami

Smakowite bułeczki na deser i nie tylko

Desery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 156 głosów)

Składniki:

  • 1 l borówek amerykańskich
  • 1 kg mąki
  • 40 g drożdży
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 2 żółtka
  • Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 200 g mąki
  • 125 g cukru
  • dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Drożdże wymieszać z mlekiem,żółtka ubić z cukrem.W misce wymieszać mąkę,wlać do niej zaczyn z drożdży,wlać ubite żółtka z cukrem,dodać miękkie masło,wyrobić gładkie ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 min.
  • 2.Borówki opłukać na sitku pod bieżącą wodą.Z mąki zimnego masła i cukru zrobić kruszonkę.
  • 3.Gdy ciasto będzie już wyrośnięte,wykrawać kawałeczki,nadziewać borówkami i formować małe bułeczki.Układać je na wysypanej mąką stolnicy,smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać kruszonką.
  • 4.Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy