Budyń pietruszkowy z pieczonym rabarbarem przepisu Dominiki Wójciak

Budyń pietruszkowy z pieczonym rabarbarem przepisu Dominiki Wójciak

Ocena:

(średnia 4.51 z 155 głosów)

Składniki:

  • 4-6 porcji
    45 minut + 30 minut pieczenia
    800 g korzenia pietruszki
    750 ml mleka kokosowego
    2 laski wanilii
    4 łyżki syropu klonowego lub miodu
    sól

    PIECZONY RABARBAR
    500 g rabarbaru
    100 g cukru trzcinowego
    skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
    sok z 1 pomarańczy
    1 gwiazdka anyżu

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • "Kiedy prowadzę warsztaty z nową grupą, nieraz mnie kusi, by przeprowadzić test budyniu z pietruszki. Kiedy przedstawiam menu, bacznie obserwuję twarze uczestników. Reakcje na tę pozycję widniejącą pod nagłówkiem „Deser” są – eufemistycznie rzecz ujmując – oszczędnie entuzjastyczne. Podczas krojenia korzeni na plastry co jakiś czas pada pytanie, czy to naprawdę będzie smakować jak deser. Powątpiewanie sięga zenitu w momencie zalewania korzeni mlekiem kokosowym, ale podczas degustacji są już same ochy i achy" - Dominika Wójciak

    Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Sezonowe warzywo".

    Obierz i pokrój pietruszkę na cienkie plasterki, przełóż do rondla i zalej mlekiem kokosowym. Laski wanilii przekrój wzdłuż na poł i końcem noża wydłub z nich ziarenka, dodaj je do pietruszki razem z laskami. Wlej syrop klonowy, dopraw szczyptą soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aż pietruszka niemal się rozpadnie. Wtedy wyjmij laski wanilii, a warzywa ugotowane w mleku zmiksuj na gładki krem. Przełóż do pucharków i wystudź. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Rabarbar umyj i pokrój na 4-centymetrowe kawałki. Ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp cukrem, dodaj skórkę i sok z pomarańczy oraz połamany w moździerzu anyż. Piecz przez 20–30 minut. Przestudź. Budyń podawaj z upieczonym rabarbarem, polany sokami z pieczenia. Jeśli budyń będzie się gotował zbyt intensywnie, mleko odparuje, a krem po schłodzeniu będzie zbyt gęsty. Ważne więc, żeby pietruszka cały czas była zanurzona w płynie. Najlepiej połowę czasu gotować ją pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę, żeby mleko mogło nieco odparować. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzi się mieszanka lekko rozgniecionych owoców leśnych z dodatkiem miodu albo kwaśna konfitura z czarnej porzeczki.

    warzywo

     

Porady

Zobacz przepis na: budyń jaglany

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy