Doskonałe jako śniadanie zamiast owsianki czy jaglanki, ale może być również wspaniałym deserem.
Składniki:
Pół szklanki kaszy jaglanej
1 przejrzały banan
1/3 łyżeczki stewii bądź ksylitolu, może być też miód zależy co mamy pod ręką
1/4 łyżeczki cynamonu
1 duża łyżka mleka kokosowego
Budyń jaglany z bananem na mleku kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, a potem przelewamy porządnie wrzątkiem żeby nam straciła swój specyficzny smak i aromat. Zalewamy dwoma i pół szklankami wody, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem i czekamy, aż nam się kasza ładnie rozgotuje. Pod koniec gotowania dodajemy banana i resztę składników, mieszamy, aż wszystko się nam połączy na jednolitą masę. Gdy jest już gęste miksujemy blenderem na gładką masę i podajemy z ulubionymi dodatkami np, może być to sok malinowy, czy jak u mnie ciemne kakao.
Doskonałe jako śniadanie zamiast owsianki czy jaglanki, ale może być również wspaniałym deserem.