Budyń czekoladowy

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10–15 minut Porcja: 315 kcal Składniki na 6 porcji

Desery

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
315.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 179 głosów)

Składniki:

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 6 szklanek mleka
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek bitej śmietany
  • wiórki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wymieszać z kakao i połączyć z niewielką ilością zimnego mleka, tak by nie powstały grudki. Żółtka utrzeć z cukrem na gładki jasny krem, dodać rozcieńczoną mąkę z kakao i wymieszać.
  • Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Garnek zdjąć z ognia, gorące mleko wymieszać z masą czekoladową. Podgrzewać na małym ogniu, aż budyń stanie się gęsty.
  • Ciepły przełożyć do pucharków. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem każdy deser udekorować łyżką bitej śmietany i posypać wiórkami czekolady.

Kalorie: 315.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 15 min.
Coś na podwieczorek...

BOżENA14245

Budyń