Buchty karmelowe z orzechami

odrywane buchty z orzechami, karmelem i cynamonem

chlebbułki drożdżowedrożdżówkaPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 168 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • szklanka prażonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Składniki na ciasto drożdżowe dokładnie urabiamy, ręcznie lub mikserem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier, jajko, roztopione masło i drożdże rozpuszczone w mleku. Zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Cukier roztapiamy w rondelku o grubym dnie. Gdy będzie już lekko brązowy wlewamy mleko (za jednym zamachem) i gotujemy tak długo, dopóki karmel się nie roztopi. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego, silikonowej formy lub formy do tarty wlewamy karmel, posypujemy go cynamonem i orzechami. Z ciasta lepimy kulki i ciasno układamy je w naczyniu. Pieczemy ok 20 minut w 200*C, a przez kolejne 15 minut w 150*C.
  • 4. Bułeczki wykładamy z piekarnika i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy