Brzoskwiniowy chłodnik z papryką i kozim serem

Przepis na chłodnik brzoskwiniowy z kozim serem, papryką i ogórkiem.

Zupychłodnik

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 145 głosów)

Składniki:

  • 4duże, dojrzałe brzoskwinie
  • po 4 łyżki: startego ogórka węża bez pestek, pokrojonej drobno żółtej papryki i suszonych moreli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki pokruszonego koziego twarogu + do posypania
  • ocet balsamico
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • kilka kromek obsmażonej na chrupko na maśle bagietki
  • pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Brzoskwinie sparzamy, obieramy, usuwamy pestkę, miąższ skrajamy do miski. Dodajemy ogórka, paprykę i morele, miód, twaróg, trochę balsamico, zgniecione ząbki czosnku, oliwę oraz sól do smaku. Dokładnie mieszamy, wstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki. Usuwamy czosnek, a resztę miksujemy blenderem z taką ilością wody, aby konsystencja nam odpowiadała. Przyprawiamy do smaku. Rozlewamy chłodnik, posypujemy twarogiem i połamaną bagietką, oprószamy pieprzem, dekorujemy bazylią.

Porady

Sprawdź też przepis na: chłodnik w kalarepkowej miseczce

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy