Brzoskwiniowa fantazja

Wspaniałe, eleganckie ciasto, które zachwyca smakiem. Przepis mam od cioci i od razu wypróbowałam :)

ciasto z owocamibiszkoptDeserygalaretki

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 202 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • Masa:
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (lub pomarańczowe)
  • pół margaryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Ubijając, dodawać powoli żółtka wymieszane z octem. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wylać na blachę i piec ok. 30 min w temp. 160. Uważać, żeby biszkopt za bardzo się nie spiekł.
  • Masa: Brzoskwinie odsączyć z syropu. Ugotować dwa budynie na syropie zmieszanym z 1 szkl. wody. Po ugotowaniu wsypać do masy 1 galaretkę i mieszać, aby nie powstały grudki. Ostudzić, zmiksować z serkiem i margaryną na gładką masę.
  • Przekroić wystudzony biszkopt, przełożyć masą. Na to ułożyć pokrojone brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką.
  • Chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepszy będzie na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy