Brzoskwinie w syropie

Ocena:

4.46 (195)

  • 40 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Brzoskwinie w syropie to świetny sposób na zachowanie smaków lata. Taki zdrowy smakołyk jest idealny do jedzenia solo lub z przeróżnymi deserami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako składnik ciast i tortów, jak i dodatek do lodów i serników na zimno. Jak się robi brzoskwinie w syropie? Ten przepis jest banalnie prosty i uda się każdemu. Gwarantujemy, że więcej nie kupicie ich w sklepie.

Składniki:

  • brzoskwinie  5 kg

  • woda  5 l

  • cukier  2 kg

Brzoskwinie w syropie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Brzoskwinie: dokładnie je myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy owoce ciasno w słoikach. 

  • Krok 2:

    Syrop: wodę i cukier mieszamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Dodatkowo można dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Gorącym zalewamy brzoskwinie w słoikach.

  • Krok 3:

    Pasteryzacja: słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką, tak żeby się nie stykały. Brzoskwinie w syropie gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdzie ok. 14 słoików o pojemności 500 ml.
  • Brzoskwinie w syropie można przygotować w ćwiartkach, połówkach, a nawet pokroić w małą kostkę. Kształt i wielkość owoców można wybrać dowolnie według swoich preferencji. 
  • Jak szybko zdjąć skórkę z brzoskwini? Wystarczy naciąć owoce, sparzyć je przez kilka minut we wrzątku, a zaraz potem przełożyć do lodowatej wody. Po chwili skórka z łatwością odejdzie od miąższu.
  • Zalewę do brzoskwiń w syropie można wzbogacić odrobiną soku z cytryny lub skórką. Nada to brzoskwiniom w syropie jeszcze głębszy smak i odświeżającą nutę. 
  • Dobrze, żeby brzoskwinie były ciasno ułożone w słoiku, ale jednocześnie kawałki nie zgniatały się wzajemnie. W przeciwnym razie zmiażdżą się i nie zachowają swojego kształtu. 
  • Brzoskwinie w syropie na zimę warto przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu z pewnością zachowają wszystkie swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne.
  • Syrop z brzoskwiń warto wykorzystać do nasączenia biszkoptu lub zrobić na jego bazie kompot lub lemoniadę
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Brzoskwinie w syropie - przyprawy

Jak zrobić brzoskwinie w syropie? Podstawowa receptura składa się tylko ze świeżych owoców, cukru i wody. Przepis można jednak urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Będą miały więcej smaku i aromatu, jeśli do syropu cukrowego dorzucimy:

  • goździki,
  • korę cynamonu,
  • gwiazdki anyżu,
  • laskę wanilii,
  • miód zamiast cukru,
  • cukier waniliowy,
  • sok z pomarańczy lub skórka,

Można również zrobić brzoskwinie w syropie bez cukru. Zastępujemy go mniej kalorycznym ksylitolem lub erytrytolem - taką wersją można zajadać się bez wyrzutów sumienia.

Brzoskwinie w syropie - kcal i wartości odżywcze

Takie brzoskwinie w syropie to zdrowa alternatywa dla gotowych owoców w puszkach, które znajdziemy w każdym sklepie. W 100 gramach odsączonych kawałków brzoskwiń jest tylko około 60 kalorii. Te owoce mają również sporo dobroczynnych wartości, które w dużej mierze zachowują, mimo obróbki cieplnej. Zawierają witaminy C, K, E, A i D oraz witaminy z grupy B. Do tego w brzoskwiniach w syropie znajdziemy dawkę magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku i potasu.

Brzoskwinie w syropie - do czego?

Brzoskwinie w syropie doskonale smakują same w sobie, ale są też popularnym dodatkiem do mnóstwa przepisów na słodko i słono. Oczywiście najczęściej znajdziemy je w deserach, zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. W wersji mrożonej idealnie sprawdzą się do:

Szczególnie znanym i lubianym deserem na zimno jest ciasto jajko sadzone, czyli masa serowa z dodatkiem połówek brzoskwiń, tworzących efekt białka i żółtka. 

Z kolei w wersji na ciepło, brzoskwinie w syropie doskonale nadają się do:

  • ciast,
  • biszkoptów,
  • tortów,
  • babeczek,
  • do nadzienia do pierogów,
  • farszu do naleśników.

Szybkim deserem, idealnym na przyjście niespodziewanych gości, będzie też ciasto francuskie z brzoskwiniami w syropie. Wystarczy dosłownie 15 minut, żeby zawinąć owoce w cieście i zapiec. Innym szybkim przepisem są brzoskwinie pod kruszonką. Wystarczy wymieszać masło, mąkę i cukier, a następnie posypać taką mieszanką kawałki owoców i zapiec wszystko przez kilkanaście minut, aż kruszonka się zarumieni. 

Kawałki brzoskwiń w syropie można też dodawać do napojów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek smakowy do:

  • mrożonej herbaty, 
  • lemoniady,
  • drinków,
  • koktajli,
  • smoothie,
  • milkshake'ów. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne