Brukselka z sosem serowym

Przygotowanie: 15 minut Mikrofalowanie: 12 minut Porcja: 630 kcal

Przekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
630.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Składniki:

  • 30 dag brukselki
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki białego wina lub łyżka soku z cytryny
  • cebula
  • łyżka masła
  • 5 dag niebieskiego sera pleśniowego (np. rokpol)
  • szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Brukselkę oczyścić i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić pod przykryciem 6 minut (moc 500 W).
  • Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać masło, gotować w naczyniu pod przykryciem 3 minuty (moc 500 W).
  • Dodać ser pokrojony w kostkę, wlać mleko, wino i gotować 1 i 1/2 minuty (moc 500 W), bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby nie było grudek. Dodać śmietanę, przyprawić pieprzem i startą gałką muszkatołową. Gotować jeszcze około 2 minut (moc 500 W).
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni. Brukselkę polać sosem serowym i posypać orzechami.

Kalorie: 630.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy