Brukselka z sosem serowym

Przygotowanie: 15 minut Mikrofalowanie: 12 minut Porcja: 630 kcal

Dodany przez:

Brukselka z sosem serowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
630 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 30 dag brukselki
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki białego wina lub łyżka soku z cytryny
  • cebula
  • łyżka masła
  • 5 dag niebieskiego sera pleśniowego (np. rokpol)
  • szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Brukselkę oczyścić i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić pod przykryciem 6 minut (moc 500 W).
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać masło, gotować w naczyniu pod przykryciem 3 minuty (moc 500 W).
  3. Dodać ser pokrojony w kostkę, wlać mleko, wino i gotować 1 i 1/2 minuty (moc 500 W), bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby nie było grudek. Dodać śmietanę, przyprawić pieprzem i startą gałką muszkatołową. Gotować jeszcze około 2 minut (moc 500 W).
  4. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Brukselkę polać sosem serowym i posypać orzechami.
przekąska orzechy włoskie brukselka ser pleśniowy mikrofala
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze