Brownie z żurawiną

To prosty przepis na pyszny deser.

dodany przez: karolina12-345

ciasto czekoladowe brownie Desery

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.58 z 154 głosów)


Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 140 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 100 g żurawiny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • W pierwszej kolejności łamiemy tabliczki czekolady na drobne kawałki. Również na kawałki kroimy masło, które razem z czekoladą wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy, nie bezpośrednio na ogniu, a w kąpieli wodnej aż do całkowitego rozpuszczenia. Powoli dodajemy cukier, stale mieszając. Osobno należy mymieszać kakao i mąkę. Do masy czekoladowo-maślanej powoli dodajemy roztrzepane wcześniej jajka. A następnie dosypujemy składniki suche, czyli kakao wymieszane z mąką.
  • Całą masę przelewamy do foremki, którą wcześniej dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia. Masę w foremce posypujemy żurawiną lub jeszcze innymi bakaliami.
  • Nasze brownie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż wystygnie, a następnie schładzamy je w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy