Brownie z makiem

przepyszne, delikatne, bardzo czekoladowe i do przygotowania w kilka chwil

Dodany przez:

Brownie z makiem

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki maku
  • szczypta soli
  • do dekoracji: około 2 tabliczki startej na tarce czekolady
  • około 3 łyżki kolorowej posypki dekoracyjnej

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z masłem wrzucamy do małego rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy ( nie gotujemy). Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy aromat i rozpuszczoną czekoladę i ubijamy chwilę mikserem na małych obrotach. Dodajemy mąki, mak, sól i ponownie chwilkę miksujemy na małych obrotach. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gorące brownie posypujemy startą czekoladą i posypką, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na dowolne kawałki.
czekolada deser brownie mak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy