Brioszki to doskonałe pieczywo. Mocno pachnące, maślane, tylko lekko słodkie. Francuskie brioszki wspaniale pasują na śniadanie do serków czy konfitur, ale sprawdzą się także na podwieczorek. Te z naszego przepisu wychodzą puchate i delikatne, po prostu pyszne. Sprawdźcie sami, jak zrobić przepis na brioszki paryskie - prosto ze stolicy Francji!
Brioszki / fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.54 z 160 głosów)
Porady
W przepisie na brioszki paryskie wykorzystujemy:
- drożdże - świeże
- mleko - lekko ciepłe
- masło - oprócz ilości podanej w przepisie, niewielka ilość do wysmarowania foremek.
Efekt chrupiącego ciasta uzyskamy dzięki posmarowaniu go przed pieczeniem rozmąconym jajkiem - brioszki wyjdą idealnie. Do smarowania polecamy kuchenny pędzelek.
Często pieczywu cukierniczemu nadaje się narodowy charakter. Brioszki - te bułeczki z chrupiąca skórką, mimo że nazwa brzmi z rosyjska, są dumą francuskich cukierników i gospodyń domowych. Możemy jeść je tylko z masłem, ale mogą także służyć jako składnik większych wypieków. Pobawmy się tym ciastem pulchnym od drożdży i delikatnym od masła i jajek.
Małe brioszki można upiec do koszyczka wielkanocnego lub na wielkanocne śniadanie. Z ciasta można również przygotować wyśmienite słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem lub po prostu podać w formie małych tostów.