Brioszki paryskie

Brioszki to doskonałe pieczywo. Mocno pachnące, maślane, tylko lekko słodkie. Francuskie brioszki wspaniale pasują na śniadanie do serków czy konfitur, ale sprawdzą się także na podwieczorek. Te z naszego przepisu wychodzą puchate i delikatne, po prostu pyszne. Sprawdźcie sami, jak zrobić przepis na brioszki paryskie - prosto ze stolicy Francji!

dodany przez: mojegotowanie

brioszki

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 160 głosów)


Kroki przygotowania:

  • brioszki (1) 1. Foremki do babeczek lub muffinek smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, wlewamy mleko i zagarniamy z niewielką ilość mąki. Pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, płynny, ale nie gorący tłuszcz dodajemy do mąki razem z jajkami i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy długi wałek, a potem 20 większych i 20 małych kulek.
  • brioszki (2) 2. Duże kule wkładamy do foremek i na wierzchu robimy niewielkie wgłębienie. Smarujemy rozmąconymi żółtkami i w dołki wkładamy małe kulki ciasta. Całe brioszki smarujemy żółtkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220ºC. Bułeczki pieczemy 15–20 min. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z foremek. Ze świeżo upieczonej brioszki odrywamy małą kulkę, smarujemy wnętrze masłem i zjadamy.

Porady

W przepisie na brioszki paryskie wykorzystujemy: 

  • drożdże - świeże
  • mleko - lekko ciepłe
  • masło - oprócz ilości podanej w przepisie, niewielka ilość do wysmarowania foremek.

Efekt chrupiącego ciasta uzyskamy dzięki posmarowaniu go przed pieczeniem rozmąconym jajkiem - brioszki wyjdą idealnie. Do smarowania polecamy kuchenny pędzelek.

Notka redakcyjna

Często pieczywu cukierniczemu nadaje się narodowy charakter. Brioszki - te bułeczki z chrupiąca skórką, mimo że nazwa brzmi z rosyjska, są dumą francuskich cukierników i gospodyń domowych. Możemy jeść je tylko z masłem, ale mogą także służyć jako składnik większych wypieków. Pobawmy się tym ciastem pulchnym od drożdży i delikatnym od masła i jajek. 

Małe brioszki można upiec do koszyczka wielkanocnego lub na wielkanocne śniadanie. Z ciasta można również przygotować wyśmienite słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem lub po prostu podać w formie  małych tostów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy