Brazylijski łosoś ;)

Połączenie szlachetnego łososia z słodko-kwaśną pomarańczą jest impresją smaków. Gorąco polecam!

Dodany przez:

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ok. 150 g świeżego łososia wędzonego
  • ok. 50 g czarnych oliwek
  • ok. 300 g pomidorków cherry lub koktajlowych (opcjonalnie 2 duże zwykłe pomidory)
  • 200 g sera sałatkowego lub sera feta
  • 1 duża główka sałaty lodowej
  • 1 duża, słodka pomarańcza
  • 1 łyżka oliwy lub olej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Sałatę i listki bazylii dokładnie umyć, liście podrzeć na dość drobne kawałki (należy zostawić kilka liści bazylii do dekoracji). Oliwki poprzecinać na pół i wrzucić do sałaty. Następnie obrać pomarańczę, rozdzielić na cząstki, pokroić grubą kostkę i dodać do sałaty. Pomidorki umyć i przekroić na pół (w przypadku zwykłych pomidorów: pokroić w grubą kostkę), dodać do sałaty. Dodać szczyptę soli, odrobinę pieprzu oraz łyżkę oliwy, całość dobrze wymieszać. Łososia pokroić w cienkie paski, dodać do sałatki bardzo delikatnie mieszając. Serek sałatkowy pokroić w grubą kostkę i całość bardzo delikatnie wymieszać tak, by ser się nie posklejał.Sałatkę udekorować listkami bazylii i gotowe ;)
ryby oliwki sałatka przekąska kolacja łosoś feta pomarańcza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy