boza_krowka

Boża krówka

Ocena:

4.44 (162)

  • 60 min.
  • dla 8 osób

Ta krówka rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Mąka -500 g
  • Miód -4 łyżki
  • Jajka -2 szt
  • Masło -1/2 kostki
  • Cukier waniliowy -2 opakowania
  • Soda -1łyżeczka
  • Cukier -1/2 szkl.
  • Śmietana 36% -0,5l
  • Galaretka cytrynowa -1 szt
  • Śmietan-fix - 1 opakowanie
  • Cukier puder -2 łyżki
  • Masa krówkowa-1 puszka
  • Orzechy włoskie -200 g

Boża krówka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO
  • Mąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl.
  • Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno.
  • Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta.
  • KREM
  • Śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa.
  • Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gotowanej wody, i odstawić do wystygnięcia.
  • Ubić śmietanę, w trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.
  • Na koniec wlać wystudzoną galaretkę i dobrze ubić.
  • Gęstym kremem przełożyć placek.
  • Wierzch placka posmarować masą krówkową i posypać orzechami włoskimi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne