Smoothie bowl

Ocena:

4.5 (191)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Smoothie bowl z jagodami goji to pomysł na zdrowe śniadanie, które świetnie wygląda i doskonale smakuje. Jogurt, owoce, nasiona chia i musli zapewniają całą gamę wartościowych składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że po takim śniadaniu czujemy się dobrze i lekko. Miska smoothie dodaje energii i wprawia w pozytywny nastrój, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

Składniki:

  • banany  3 szt.

  • sok z cytryny  5 ml

  • maliny  50 g

  • jagody goji  30 g

  • jogurt grecki  180 g

  • musli  15 g

  • wiórki kokosowe  10 g

  • nasiona chia  5 g

Smoothie bowl - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Banany: obieramy ze skórki, dwa z nich wrzucamy do kielicha blendera. Trzeciego kroimy w plasterki i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

  • Krok 2:

    Maliny: szybko płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Większość wrzucamy do blendera, pozostawiając kilka sztuk malin do dekoracji.

  • Krok 3:

    Blendowanie: do owoców w blenderze dodajemy jagody goji i jogurt grecki. Miksujemy do uzyskania spójnej konsystencji.

  • Krok 4:

    Podawanie: gęste smoothie przekładamy do dużej miseczki lub na głęboki talerz.

  • Krok 5:

    Dekoracja: smoothie bowl ozdabiamy plasterkami banana, malinami, ulubioną mieszanką musli, wiórkami kokosowymi i nasionami chia. Możemy dodać kilka listków świeżej mięty.

Porady

  • Aby smoothie bowl miało jeszcze bardziej gęstą konsystencję, możemy dodać 50 g płatków owsianych.
  • Przed przygotowaniem smoothie warto zamrozić banany. W ten sposób łatwiej będzie nam uzyskać odpowiednią konsystencję, a dodatkowo całość będzie chłodna i bardziej orzeźwiająca.
  • Jeśli całość wychodzi za gęsta, możemy dodać sok jabłkowy. Jest neutralny w smaku, więc nie zaburzy balansu naszej zdrowej miski.
  • Nasiona chia można dodać także do środka smoothie, a z kolei jagody goji – wykorzystać do dekoracji.
  • Zamiast malin możemy sięgnąć po truskawki, które zapewnią podobny kolor smoothie.
  • Jeśli mamy ochotę na słodsze smoothie, sięgamy po zdrowe dodatki, takie jak miód lub syrop klonowy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Inne kolory smoothie bowl

Czerwone smoothie bowl z jagodami acai to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania pysznego śniadania. Poniżej kilka innych, popularnych wariantów:

  • zielone smoothie bowl – możemy je przygotować ze szpinaku, soku pomarańczowego, bananów i awokado, dla podkręcenia zielonego koloru można dodać odrobinę spiruliny,
  • smoothie bowl z mango – świeże lub mrożone mango miksujemy z bananem, jogurtem naturalnym, sokiem pomarańczowym i płatkami owsianymi,
  • czekoladowe smoothie bowl – do bananów dodajemy kakao, kilka kostek gorzkiej czekolady i łyżkę masła orzechowego. Całość miksujemy z jogurtem naturalnym lub mlekiem (może być roślinne). Dla zagęszczenia konsystencji i zwiększenia zawartości błonnika możemy dodać płatki owsiane lub siemię lniane.

Zdrowe smoothie na śniadanie

Warto zadbać o to, żeby w śniadaniowym smoothie znalazło się jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. Zapewnią nam one solidną porcję energii na cały dzień:

  • banany – są skarbnicą potasu, łagodzą napięcia i poprawiają nastrój dzięki dużej zawartości witamin z grupy B,
  • płatki owsiane – zawierają błonnik, który wspomaga pracę jelit,
  • nasiona chia – podobnie jak płatki owsiane pozytywnie wpływają na układ trawienny,
  • jagody goji – są cennym źródłem witamin, a dzięki dużej zawartości polifenoli poprawiają krążenie krwi, zmniejszając ryzyko powstawania zatorów,
  • jogurt naturalny – zwiększa odporność organizmu i poprawia pracę jelit.

Pomysły na dodatki do smoothie bowl

Śniadaniowe smoothie to idealne pole do ekspresji twórczej. Na powierzchni gęstego koktajlu można tworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Do dekoracji sprawdzą się:

  • pestki dyni lub słonecznika – najsmaczniejsze są lekko podprażone na suchej patelni,
  • mielone orzechy – mogą być także drobno posiekane, wiórki lub płatki kokosowe,
  • prażone migdały – w całości lub w płatkach,
  • owoce leśne lub sezonowe – od gruszek i jabłek, poprzez truskawki i borówki po jeżyny, kiwi i agrest.
  • owoce liofilizowane – są o wiele bardziej trwałe niż świeże i doskonale smakują w smoothie bowl,
  • bakalie – czyli nie tylko orzechy, ale także rodzynki lub suszone śliwki lub żurawina,
  • jadalne kwiaty – np. róże, piwonie, chabry, lawenda i nagietek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne