Botwinka z ziemniakami

Sycąca zupa o wyjątkowym smaku

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 206 głosów)

Składniki:

  • - żeberko, kość z mięsem albo udko z kurczaka (w zależności od upodobania)
  • - 2 marchewki i 1 pietruszka
  • - 6 ziemniaków
  • - pęczek botwinki
  • - ziele angielskie (kilka ziaren)
  • - 1 stary burak albo 4 łyżki barszczu czerwonego instant
  • - cukier, sól, pieprz, ocet, ewentualnie vegeta
  • - 0,5 pęczka kopru
  • - kubek śmietany i łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Umyte mięso zalać 2l wody , posolić, wrzucić ziele angielskie i gotować 10min.
  • 2. Obraną marchew, pietruszkę oraz ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić doi mięsa, gotować kolejne 10 min.
  • 3. Obrane buraki (na razie bez liści) oraz stary burak zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę (ja preferuję starte ale jak kto woli...) i również wrzucić do wywaru, gotować kolejne 10 min.
  • 4. Dokładnie umyte liście botwiny drobno pokroić (wraz z łodyżkami) i wrzucić do wywaru, gotować kolejne (ostatnie) 10 min. Jeśli wcześniej nie dodawaliście starego buraka to w tym momencie wsypać barszcz instant (wraz z dodaniem liści)
  • 5. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem oraz ewentualnie vegetą
  • 6. Śmietanę rozmieszać z mąką oraz łyżką stołową zupy (jeśli nie chcemy aby śmietana się zważyła) i dolewamy zawartość do botwiny.
  • 7. Umyty koper siekamy i wrzucamy do gotowej zupy
  • 8. Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić
  • Życzę smacznego!!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy