Botwinka z ziemniakami

Sycąca zupa o wyjątkowym smaku

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 10 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • - żeberko, kość z mięsem albo udko z kurczaka (w zależności od upodobania)
  • - 2 marchewki i 1 pietruszka
  • - 6 ziemniaków
  • - pęczek botwinki
  • - ziele angielskie (kilka ziaren)
  • - 1 stary burak albo 4 łyżki barszczu czerwonego instant
  • - cukier, sól, pieprz, ocet, ewentualnie vegeta
  • - 0,5 pęczka kopru
  • - kubek śmietany i łyżka mąki

Przygotowanie

  1. 1. Umyte mięso zalać 2l wody , posolić, wrzucić ziele angielskie i gotować 10min.
  2. 2. Obraną marchew, pietruszkę oraz ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić doi mięsa, gotować kolejne 10 min.
  3. 3. Obrane buraki (na razie bez liści) oraz stary burak zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę (ja preferuję starte ale jak kto woli...) i również wrzucić do wywaru, gotować kolejne 10 min.
  4. 4. Dokładnie umyte liście botwiny drobno pokroić (wraz z łodyżkami) i wrzucić do wywaru, gotować kolejne (ostatnie) 10 min. Jeśli wcześniej nie dodawaliście starego buraka to w tym momencie wsypać barszcz instant (wraz z dodaniem liści)
  5. 5. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem oraz ewentualnie vegetą
  6. 6. Śmietanę rozmieszać z mąką oraz łyżką stołową zupy (jeśli nie chcemy aby śmietana się zważyła) i dolewamy zawartość do botwiny.
  7. 7. Umyty koper siekamy i wrzucamy do gotowej zupy
  8. 8. Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić
  9. Życzę smacznego!!!
warzywa obiad zupa buraki botwina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy