Botwinka z przepiórczym jajkiem

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 1 godzina Porcja: 290 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
290 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 155 głosów)

Składniki:

  • 2 jajka przepiórcze
  • 25 dag cielęciny z kością
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • pęczek botwinki
  • burak
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Botwinka z przepiórczym jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Aromatyczna zupa na cielęcym wywarze
  • Seler i pietruszkę obrać
  • umyć
  • zalać 3/4 l wody
  • dodać mięso
  • posolić
  • gotować 40 min.
  • Botwinkę oczyścić
  • pokroić
  • buraka obrać
  • zetrzeć. Warzywa ugotować w wodzie z łyżką soku z cytryny.
  • Wywar mięsny przecedzić. Mięso obrać z kości
  • pokroić
  • wraz z botwiną i burakiem dodać do wywaru.
  • Doprawić pozostałym sokiem z cytryny
  • cukrem
  • solą i pieprzem
  • zagotować.
  • Jajka ugotować na twardo
  • przekroić na połówki. Zupę podawać z jajkami i koperkiem
  • ozdobić kleksem śmietany.

Kalorie: 290


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy