Botwina na wiosnę, czyli zupa botwinkowa z jajkiem

Botwina, czyli młode liście buraka, to od lat symbol wiosenno-letniej kuchni. Botwina jest prosta do przygotowania i pełna cennych witamin. Zrób zupę botwinkową z jajkiem i zakochaj się w botwince!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 166 głosów)

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • marchewka
  • pietruszka
  • łyżka masła
  • 1 l bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany do zup
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 jajka na twardo
  • koperek
  • natka pietruszki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Botwina na wiosnę, czyli zupa botwinkowa z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Botwinkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Odcinamy i kroimy buraczki, listki siekamy i odkładamy.
  • Obrane marchewkę i pietruszkę ścieramy.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew, pietruszkę i buraczki, dusimy kilka minut.
  • Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min. Dokładamy liście botwinki, gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • Śmietanę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszając, wlewamy do garnka z zupą.
  • Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Podajemy z ćwiartkami jajek na twardo, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i natką.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie " nr 6/2016

Porady

Sprawdź przepis: botwina na kilka sposobów - sprawdzone przepisy

Zobacz również: botwina czy boćwina - sprawdź, czym się różnią


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy