Botwina na wiosnę, czyli zupa botwinkowa z jajkiem

Botwina, czyli młode liście buraka, to od lat symbol wiosenno-letniej kuchni. Botwina jest prosta do przygotowania i pełna cennych witamin. Zrób zupę botwinkową z jajkiem i zakochaj się w botwince!

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pęczek botwinki
  • marchewka
  • pietruszka
  • łyżka masła
  • 1 l bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany do zup
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 jajka na twardo
  • koperek
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Odcinamy i kroimy buraczki, listki siekamy i odkładamy.
  2. Obrane marchewkę i pietruszkę ścieramy.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew, pietruszkę i buraczki, dusimy kilka minut.
  4. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min. Dokładamy liście botwinki, gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. Śmietanę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszając, wlewamy do garnka z zupą.
  6. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  7. Podajemy z ćwiartkami jajek na twardo, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i natką.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie " nr 6/2016
zupa botwina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze