Borówkowa tarta

Wspomnienie lata z tartą borówkową

Dodany przez:

Borówkowa tarta

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • Kruchy spód do tarty: 200 g mąki pszennej, 50 g cukru, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g schłodzonego masła, żółto, 2-3 łyżki wody.
  • Krem : 250 ml mleka 3,2 %, 50 g cukru, 6 żółtek, 250 ml śmietany kremówki 30%, 2 laski wanilii.
  • Polskie Borówki "Zielone wzgórza" do przystorojenia.

Przygotowanie

  1. Ciasto: do mąki dodać pokrojone w kawałki masło, następnie zagnieść palcami, dodać cukier aż powstanie kruszonka, żółtko rozbełtać z 2 łyżkami wody i dodać razem z ekstraktem waniliowym do mąki.
  2. Wszystkie składniki wymieszać, aż do powstania jednolitego ciasta, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 40 minut. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, umieścić w natłuszczonej formie do tarty, dno ponakłuwać widelcem. Wstawić ponownie do lodówki na 20 minut.
  3. W tym czasie przygotować krem:
  4. Mleko i kremówkę wlać do garnka z grubym dnem dodać jedną łyżkę cukru i gotować na małym ogniu, następnie dodać laski wanilii. W czasie gotowania ubić żółtka z cukrem, aż będzie puszysty, gdy mleko ze śmietaną będzie się prawie gotować, zdjąć z ognia i 1/3 dolać do jajek, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem ze śmietaną. Gdy krem się przestudzi przelać go na spód tarty, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 6-10 minut. Wierzch udekorować owocami.

Wskazówki

Zobacz też: Ciasto z borówkami amerykańskimi

deser tarta mąka cukier borówki masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze