Bogracz

bogracz to rodzaj gęstego gulaszu

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • -kg.mięsa gulaszowego
  • -10 dkg smalcu
  • -2 duże cebule
  • -2 puszki pomidorów bez skórki
  • -1 łyżka przecieru pomodorowego
  • -0,5 łyżeczki kminku
  • przyprawa do gulaszu
  • -2 papryki
  • kluski
  • -10 łyżek mąki pszennej
  • -6 łyżek wody
  • -2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.Posiekać cebulę i zrumienić.Połączyć oba składniki.Dodać kminek [może być zmielony] pomidory ,paprykę pokrojoną w paseczki,dolać 2 szkl. wody.Dusić 90 min. [jeśli mięso twarde dusić do skutku]. Wtrakcie uzupełniać wodą.dodać ugotowane kluseczki i przecier.Gotować jeszcze 15 min.
  2. ciasto na kluski
  3. Mąkę,wodęi olej wymieszać i zagnieść ciasto[jest dość twarde].Skubać malutkie kluseczki.Gotować w lekko osolonej wodzie 10 min.
obiad mięsne bogracz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze