Bogracz

bogracz to rodzaj gęstego gulaszu

dodany przez: doriis40

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 164 głosów)


Składniki:

  • -kg.mięsa gulaszowego
  • -10 dkg smalcu
  • -2 duże cebule
  • -2 puszki pomidorów bez skórki
  • -1 łyżka przecieru pomodorowego
  • -0,5 łyżeczki kminku
  • przyprawa do gulaszu
  • -2 papryki
  • kluski
  • -10 łyżek mąki pszennej
  • -6 łyżek wody
  • -2 łyżki oleju

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.Posiekać cebulę i zrumienić.Połączyć oba składniki.Dodać kminek [może być zmielony] pomidory ,paprykę pokrojoną w paseczki,dolać 2 szkl. wody.Dusić 90 min. [jeśli mięso twarde dusić do skutku]. Wtrakcie uzupełniać wodą.dodać ugotowane kluseczki i przecier.Gotować jeszcze 15 min.
  • ciasto na kluski
  • Mąkę,wodęi olej wymieszać i zagnieść ciasto[jest dość twarde].Skubać malutkie kluseczki.Gotować w lekko osolonej wodzie 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy