Börek nach Mizydas Art

Ocena:

4.5 (141)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Smaczne danie tureckie.

Składniki:

  • 125 g czystego jogurtu,
  • 2 lyzki makki,
  • 1 lyzka sezamu,
  • 50 ml oliwy
  • Ciasto:
  • 350 g maki,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 100 ml oliwy,
  • sol,
  • Nadzienie:
  • 1,5 kg szpinaku
  • 100 g sera feta,
  • 1 cebula
  • mielony pieprz

Börek nach mizydas art - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szpinak ( ja kupuje mrozony) wymieszac z serem feta,drobno pokrojona cebula i pieprzem.
  • Ze skladnikow na caisto zarobic ciasto,wyrabiac okolo 15 minut.Ciasto rozwalkowac i mala szklanka wykrawac okragle placuszki.Na kazdy placuszek nadklada uprzednio zrobiony farsz szpinakowy i lepic pierozki.Pierozki ukladac jeden obok drugiego w naczyniu zaroodpornym uprzednio wysmarowanym 30 ml oliwy.
  • Pierogi polac jogurtem wymieszanym z maka i calosc posypac sezamem.
  • Zapiekac w piekarniku w temp. 180 stopni okolo 30-35 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne