Boczek rolowany pieczony

Ocena:

4.42 (154)

  • 3 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Przepis na pyszny boczek rolowany sprawdzi się świetnie zarówno na świątecznym stole jako danie główne, jak i na co dzień na kanapkę. Ten boczek przygotujesz w miarę szybko, ponieważ nie trzeba go marynować, trzeba się jednak przygotować na to, że danie będzie musiało spędzić w piekarniku 2,5 godziny. Smak pieczonego mięsa fantastycznie uzupełnią glazurowane marchewki i jabłka, jednak boczek rolowany pieczony będzie smakował bardzo dobrze również solo. 

Składniki:

  • suszone śliwki  100 g

  • cydr  0.5 szklanki

  • boczek  2 kg

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • czosnek  2 ząbki

  • miód  2 łyżki stołowe

  • musztarda  2 łyżki stołowe

  • sery  100 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Boczek rolowany pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śliwki zalewamy cydrem i zagotowujemy. Studzimy. Boczek obmywamy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Warto sprawdzić, czy nie trzeba wyciąć z niego małych chrząstek pozostawionych przez rzeźnika – w ten sposób upewniamy się, że boczek rolowany pieczony będzie miał idealny smak. Mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem, przekładamy na deskę. 

    śliwki suszone
  • Krok 2:

    Natkę pietruszki siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z miodem i musztardą. Smarujemy jedną stronę boczku. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z 2 łyżkami posiekanej natki, rozkładamy na jednym z brzegów mięsa, obok układamy śliwki. Mięso ciasno zwijamy i związujemy sznurkiem. Boczek rolowany układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika, pieczemy 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając. 

    ser tarty

Porady

  • Przepis na boczek rolowany z glazurowanymi marchewkami i jabłkami znajduje się niżej, w nocie redakcyjnej.
  • Przygotowując boczek pieczony rolowany najlepiej wybrać duży, prostokątny kawałek mięsa. W sklepach mięsnych boczek jest często sprzedawany ze skórką. Przed przystąpieniem do gotowania należy tę skórę odciąć.
  • Najlepiej w przepisie sprawdzi się musztarda miodowa.
  • Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia boczku rolowanego należy zachować i wykorzystać jako dodatek do ziemniaków lub baza pod sos mięsny.
  • Jak przechowywać pieczony boczek rolowany? Najlepiej zawinąć go w folię spożywcza i trzymać w lodówce. 
  • Pod koniec (ostatnie 30 minut) pieczenia można podlać boczek cydrem, piwem lub winem – dzięki temu pieczony boczek rolowany nabierze dodatkowego aromatu i kruchości.
  • Do pieczenia mięs przyda się termometr kuchenny - pomoże w punkt uzyskać odpowiednią temperaturę, a tym samym upiec wyśmienitą pieczeń lub boczek.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić boczek rolowany do pieczenia? 

Boczek rolowany pieczony w piekarniku to jeden z kilku klasycznych przepisów na pieczone mięsa, które charakteryzują się delikatnym smakiem i chrupiący wierzchem. Tłusty i pełen smaku boczek rolowany to eleganckie danie. Aby je przygotować należy oczyścić, umyć i odprawić z obu stron płat mięsa. Następnie środek przyszłej rolady posmarować marynatą z czosnku, miodu i musztardy, posypać grubo startym serem i ułożyć śliwki. Mięso należy zawinąć w ciasną roladę i przewiązać sznurkiem, aby całość się nie rozpadła. Boczek pieczony rolowany nie wymaga marynowania, może od razu być pieczony w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Gotowy boczek rolowany smakuje wyśmienicie z dodatkiem musztardy lub konfitury żurawinowej.

Boczek rolowany to nie jedyny przepis na soczysty, pieczony boczek. Warto spróbować również przepisu na roladę z boczku lub boczek paprykowy. Jeśli pokroimy mięso na mniejsze kawałki i podsmażymy, będziemy mogli wykorzystać go również w przepisach na chleb z boczkiem i serem, tartę z boczkiem glazurowanim lub sałatkę ziemniaczaną z fasolką, boczkiem i kalafiorem

Ile piec boczek rolowany?

Boczek pieczony rolowany powinien być podpiekany w piekarniku w niewysokiej temperaturze. Dzięki temu mięso spędzając kilka godzin w piekarniku będzie mogło skruszeć, a jednocześnie się nie przypali. W jakiej temperaturze piec boczek rolowany? Optymalna będzie temperatura między 160°C a 180°C. Piekarnik najlepiej ustawić na termo obieg, a ostatnie na 20-30 minut pieczenia przełączyć grzanie na górną grzałkę. Jak długo piec boczek rolowany w piekarniku? Mimo, że dania tego nie trzeba marynować, to nie jest to przepis szybkiej kuchni. Boczek rolowany powinien spędzić w piekarniku około 2-2,5 godziny.

Boczek rolowany z glazurowaną marchewką i jabłkami

Boczek rolowany pieczony można podać z pysznymi glazurowanymi jabłkami i marchewkami. Przygotowując boczek rolowany z powyższego przepisu warto dodatkowo sięgnąć po 0,5 kg jabłek i 0,5 kg marchewek, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i 0,5 szklanki cydru. Z tych składników Jabłka przekrawamy na pół i razem z marchewkami przekładamy do miski. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Po dwóch godzinach wyciągamy z piekarnika boczek rolowany, układamy wokół niego warzywa i podlewamy cydrem. Temperaturę zwiększamy do 180°C i całość pieczemy jeszcze ok. 30 minut do zrumienienia. W czasie pieczenia co jakiś czas mieszamy. Boczek pieczony rolowany idealnie smakuje z lekko słodkimi marchewkami i miękkimi jabłkami. Zdecydowanie warto wypróbować to połączenie!
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne