Anna Galuhn

Boczek z grilla

Ocena:

4.49 (185)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Boczek z grilla marynowany w musztardzie, ketchupie i miodzie to wyjątkowa propozycja na przyjęcie w ogrodzie. Doskonale doprawione grubsze plastry mięsa są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Idealnie sprawdzą się w charakterze dania głównego lub bardziej konkretnej przekąski. Grillowany boczek możemy podać w towarzystwie sałat, warzyw, serów, frytek lub zapiekanych ziemniaków.

Składniki:

  • boczek  1 kg

  • czosnek  4 ząbki

  • olej  60 ml

  • papryka wędzona  5 g

  • słodka papryka  5 g

  • majeranek  5 g

  • miód  15 ml

  • ketchup  30 g

  • musztarda  30 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Boczek z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Boczek: myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

  • Krok 2:

    Czosnek: obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.

  • Krok 3:

    Przygotowanie marynaty: w dużej misce mieszamy olej z papryką wędzoną, słodką i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, ketchup i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 4:

    Marynowanie mięsa: plastry boczku nacieramy dokładnie marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. 1 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).

  • Krok 5:

    Grillowanie: zamarynowany boczek układamy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy przez 15–25 min. Co kilka minut obracamy mięso, aby równomiernie przypiekło się z każdej strony.

  • Krok 6:

    Boczek z grilla jest gotowy: zarumienione plastry serwujemy z ulubionym sosem i dodatkami.

Porady

  • Do marynowania możemy wykorzystać woreczek strunowy. W środku umieszczamy składniki na marynatę i plastry boczku. W zamkniętym woreczku dokładnie nacieramy mięso.
  • Na grilla sprawdzi się zarówno surowy, parzony, jak i wędzony boczek. Surowy lepiej wypada w grubszych plastrach, które cudownie chłoną marynatę i doskonale przechodzą jej smakiem. Z kolei do przygotowania chrupiącego bekonu lepszy będzie wędzony lub parzony boczek, który często można już kupić w plastrach.
  • Gdy planujemy podać grillowany boczek do sałatki, warto sięgnąć po parzone mięso – łatwiej jest pokroić je w cienkie plastry. Wtedy czas grillowania będzie krótszy. Przy mocno rozpalonym grillu wystarczą  po 3–4 minuty opiekania z jednej i drugiej strony.
  • Boczek na grilla warto zamarynować dzień wcześniej – po 12 godz. w lodówce mięso będzie o wiele bardziej aromatyczne i soczyste w środku.
  • Marynatę do boczku z grilla możemy modyfikować według własnego uznania. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, warto dodać drobno posiekaną papryczkę chili lub pieprz cayenne. Z kolei, aby mięso było bardziej słone, możemy dodać odrobinę sosu sojowego. 
  • Grillowany boczek w całości? Świetny pomysł! Takie mięso będzie jeszcze bardziej miękkie i kruche w środku. Surowy boczek marynujemy dzień wcześniej. Grillujemy pod przykryciem przez ok. 30 min z jednej, a następnie 20–25 min z drugiej strony. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Boczek z grilla – fantazyjne spiralki

Spiralki z boczku na grilla możemy przygotować z surowego lub wędzonego mięsa. W pierwszym przypadku marynujemy mięso, a następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków, tworząc świderki. Wędzony boczek nie potrzebuje marynaty, więc takie spiralki możemy od razu położyć na grillu, a po niecałych 5 min będą już ciepłe i chrupiące.

Do spiralek z grilla idealnie pasuje sos barbecue, grillowane sery i świeże sałatki, np. z młodego szpinaku.

Co można zrobić z boczku w plastrach?

Grillowane warzywa, owoce lub ser w boczku to świetna imprezowa przekąska. W cienkie plastry mięsa możemy zawinąć:

  • grillowane szparagi – najlepsze będą zielone, które po obróbce cieplnej nadal są lekko chrupiące. Tej odmiany nie trzeba obierać. Wystarczy odłamać twardą końcówkę i owinąć je marynowanym lub wędzonym boczkiem,
  • suszone śliwki – tę miniprzekąskę nadziewamy na małe wykałaczki,
  • daktyle i kozi ser – to słodko słone połączenie również świetnie się sprawdza w formie małej przekąski,
  • oscypek lub ser halloumi – wybrany dodatek zawijamy w boczek i nadziewamy na wykałaczki,
  • kukurydzę lub cukinię z grilla – doskonale smakuję owinięte wędzonym boczkiem,
  • ziemniaki – kroimy je w ćwiartki, owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką.

Popularnym daniem z grilla są szaszłyki z boczkiem – np. z cebulą i kolorową papryką.

Z czym podawać boczek z grilla?

Do grillowanego boczku świetnie sprawdzi się nie tylko sos barbecue, ale także:

Boczek z grilla upieczony w grubszych plastrach lub w całości doskonale sprawdzi się jako mięso na obiad. W charakterze dodatków możemy podać:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne