Bobaski z kurczaka w boczku wędzonym

Wyśmienite cząstki z kurczaka w wędzonym boczku, z marchewka, szpinakiem i ryżem.

Dodany przez:

Bobaski z kurczaka w boczku wędzonym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 dużego filetu z piersi kurczaka
  • 1 woreczek ryżu
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • 1/2 cebulki czerwonej
  • boczek wędzony Morliny( tyle plasterków ile cząstek kurczaka)
  • 2 garści świeżych, opłukanych listków szpinaku + ząbek czosnku
  • 2 marchewki startej na grubych oczkach+ 1 łyżeczka keczupu
  • olej
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu Pomorskiego:) sól, pieprz, łyżeczka posiekanego szczypiorku, 2 ząbki posiekanego drobno czosnku

Przygotowanie

  1. Ryż zalać wrzątkiem, wodę osolić, gotować wg czasu podanego na kartoniku.
  2. Sos: 2 łyżki jogurtu wymieszać z majonezem, dodać 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz i szczypiorek. Schłodzić.
  3. Mięso pokroić na podłużne cząstki- naszykować odpowiednia ilość plasterków boczku.
  4. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką. Cząstkę kurczaka i cebuli zawijać w plaster boczku.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju, obracając, do zarumienienia boczku.
  6. Na łyżce oleju podsmażyć marchewkę, doprawić solą, pieprzem i keczupem.
  7. Na drugiej połowie patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak, przemieszać, wystarczy 1- 2 min. doprawić sola i pieprzem. Można podawać razem wymieszane lub oddzielnie.
mięso warzywa obiad dla dzieci sos boczek szpinak roladki pierś z kurczaka sos czosnkowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy