Bobaski z kurczaka w boczku wędzonym

Wyśmienite cząstki z kurczaka w wędzonym boczku, z marchewka, szpinakiem i ryżem.

dania mięsneroladkiSosy

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 189 głosów)

Składniki:

  • 1/2 dużego filetu z piersi kurczaka
  • 1 woreczek ryżu
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • 1/2 cebulki czerwonej
  • boczek wędzony Morliny( tyle plasterków ile cząstek kurczaka)
  • 2 garści świeżych, opłukanych listków szpinaku + ząbek czosnku
  • 2 marchewki startej na grubych oczkach+ 1 łyżeczka keczupu
  • olej
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu Pomorskiego:) sól, pieprz, łyżeczka posiekanego szczypiorku, 2 ząbki posiekanego drobno czosnku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ryż zalać wrzątkiem, wodę osolić, gotować wg czasu podanego na kartoniku.
  • Sos: 2 łyżki jogurtu wymieszać z majonezem, dodać 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz i szczypiorek. Schłodzić.
  • Mięso pokroić na podłużne cząstki- naszykować odpowiednia ilość plasterków boczku.
  • Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką. Cząstkę kurczaka i cebuli zawijać w plaster boczku.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju, obracając, do zarumienienia boczku.
  • Na łyżce oleju podsmażyć marchewkę, doprawić solą, pieprzem i keczupem.
  • Na drugiej połowie patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak, przemieszać, wystarczy 1- 2 min. doprawić sola i pieprzem. Można podawać razem wymieszane lub oddzielnie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy