Frytki z kurczaka z frytkami z warzyw

Frytki z kurczaka

Ocena:

4.52 (161)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Frytki z kurczaka robi się je bardzo łatwo, są soczyste, delikatne, nietłuste i świetne do zamrażania zarówno na etapie panierowania, jak i po usmażeniu. Idealnie sprawdzą się jako składnik szybkiego obiadu, z solidną porcją warzyw albo przekąska na imprezę lub przed telewizor, z dobrym domowym sosem do zamaczania.

Składniki:

  • polędwiczki z kurczaka  1 kg

  • jogurt naturalny  1 l

  • cytryna  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • tymianek  4 gałązki

  • czosnek granulowany  1 łyżka stołowa

  • papryka wędzona  1 łyżka stołowa

  • kurkuma  1 łyżka stołowa

  • sól  1 łyżka stołowa

  • tymianek  1 łyżka stołowa

  • jajka  1 łyżka stołowa

  • czerstwy chleb  1 szt.

Frytki z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: wyciskamy sok z cytryny, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy bardzo ostrym nożem w jak najzgrabniejsze paski, wrzucamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Zalewamy jogurtem albo maślanką oraz sokiem z cytryny, dodajemy czosnek i tymianek, mieszamy, wstawiamy do lodówki na noc. Osączamy z marynaty.

  • Krok 2:

    Panierka: w miseczce mieszamy przyprawy do panierki, w drugiej – rozmącamy jajko, do trzeciej – wsypujemy zmielony chleb (2–3 kromki wystarczą). Paski kurczaka panierujemy kolejno w przyprawach, jajku i chlebie. Układamy na tacy wyłożonej papierem, wsuwamy do zamrażarki. Następnie przekładamy do torebek ze strunowym zapięciem.

  • Krok 3:

    Przygotowanie frytek z kurczaka: wyjmujemy je z torebek i albo smażymy, najlepiej w beztłuszczowej frytkownicy, albo pieczemy w piekarniku (ok. 30 min w temp. 200°C). Podajemy z warzywami i dipami.

Porady

  • Frytki z kurczaka można zrobić z piersi kurczaka lub polędwiczek z kurczaka – polecamy mięso kurczaków zagrodowych – z małych hodowli na wolnym wybiegu, karmionych wyłącznie naturalnym ziarnem i pestkami, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i roślin GMO.
  • Jogurt naturalny może być zastąpiony maślanką.
  • Jak podać frytki z kurczaka? Doskonale smakują prosto z patelni lub z piekarnika, podane z ulubionymi sosami – w magazynie "Moje Gotowanie" znajdziecie przepisy na sos słodko-kwaśny, sos czosnkowy i sos pikantny, a w galerii powyżej 4 różne sposoby podania frytek z kurczaka "na zapas".
  • Frytki można robić też z warzyw: z dyni, batatów, selera, marchewki, buraka i pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sposób na dobre frytki z kurczaka

Frytki z kurczaka to udany sposób na odświeżenie zestawu przyrządzanych przez nas na co dzień posiłków. Choć są podobne do nuggetsów, niosą ze sobą pewne novum, mianowicie kształt cienkich, długich pasków. Takie przypominające zwykłe frytki paluszki z kurczaka to dobry sposób na kulinarną niespodziankę – ziemniaczane frytki nagle okazują się być pysznymi, soczystymi kawałkami mięsa w chrupiącej oprawie.

Jak zrobić dobre frytki z fileta z kurczaka? Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o intensywnym doprawieniu mięsa. Dobrze sprawdzi się prosta marynata z oliwy lub oleju, soli, gałki muszkatołowej, czosnku, papryki, oregano i tymianku. Możemy też zamarynować mięso w jogurcie naturalnym, soku z cytryny i w ulubionych przyprawach.

Nie mniej ważna we frytkach z piersi kurczaka jest panierka. Możemy użyć tej klasycznej – z jajka, bułki tartej i przypraw albo wykorzystać często stosowaną też w nuggetsach z rozdrobnionych płatków kukurydzianych lub krakersów. Inne pomysły to panierka z mąki razowej, jajka i sezamu oraz z płatków jaglanych i jajka. Znakomite w smaku frytki z kurczaka uzyskamy również, zastępując panierkę ciastem. Warto tu użyć ciasta piwnego albo naleśnikowego z dodatkiem soli, czosnku, pieprzu i ziół.

Jeśli zaś chodzi o obróbkę cieplną dania, mamy do wyboru frytki z kurczaka z piekarnika i frytki z kurczaka smażone. Frytki z kurczaka w panierce możemy przyrządzić zarówno na patelni, jak i w piekarniku, ale frytki z kurczaka w cieście nadają się tylko do smażenia.


Idealnie chrupiąca panierka na frytki z kurczaka

Perfekcyjne frytki z kurczaka to takie, którym nie brakuje idealnie chrupiącej, pięknie przyrumienionej, złocistej panierki. Jak ją uzyskać? Pierwszy sposób to obtoczenie mięsa w mące zanim trafi do jajka i bułki tartej. Inny trick to dodanie do ciasta (albo do rozmąconego jajka, w którym będziemy panierować mięso) sody oczyszczonej.

Kolejna metoda na chrupiącą panierkę to obtoczenie mięsa w mące, następnie w mieszance jajka i maślanki, a potem ponownie w mące. Sekretem jest także bardzo wysoka temperatura oleju używanego do smażenia oraz dokładne pozbycie się wody z mięsa przed panierowaniem.


Z czym podawać frytki z kurczaka?

Frytki z kurczaka możemy podać na mnóstwo mniej lub bardziej urozmaiconych sposobów. W najprostszej wersji serwujemy je tylko w towarzystwie dipu, ketchupu lub sosu sałatkowego - będą świetną propozycją jako przekąska na imprezę. Jednak jeśli zależy nam na bardziej treściwym daniu, podajmy je z pieczonymi ziemniakami oraz wybraną jarzynką, sałatą lub surówką.

Frytki z kurczaka ciekawie komponują się też z kaszą jaglaną lub gryczaną zmieszaną warzywami. Doskonale współgrają ponadto z różnymi odmianami ryżu: brązowym, basmati, dzikim. Możemy także, wraz z sosem i świeżymi warzywami, umieścić je w placku tortilla.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne