Błyskawiczna galaretka drobiowa z rosołu

Smaczna galaretka drobiowa z rosołu, polecam.

rosółGalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 144 głosów)

Składniki:

  • 1 litr rosołu drobiowego( ugotowanego przez nas, nie z kostki)
  • 2 skrzydełka z rosołu
  • 1 udko z rosołu
  • 1 opakowanie żelatyny na 1 litr płynu( 20 gram)
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1 ugotowana marchewka z rosołu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie ugotowane jajko na twardo

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Rosół przecedzić przez bardzo gęste sito, zagotować i wyłączyć, wsypać suchą żelatynę i dokładnie wymieszać rózgą, aż się rozpuści.
  • Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i dodać przeciśnięty ząbek czosnku, dokładnie wymieszać i odstawić aż lekko przestygnie. Do pojemniczków lub małych salaterek, ułożyć na dno po trochu ugotowanej i pokrojonej marchewki, groszku i pokrojonego szczypiorku( możemy dać po kawałku, ugotowanego jajka na twardo) na to ułożyć obrane od kości, kawałki mięsa drobiowego.
  • Zalać wszystko przestudzonym wywarem i wstawić do lodówki na 3-4 godz.Podawać skropione sokiem z cytryny lub lekko posmarowane majonezem.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy