Blok czekoladowy

Ten smak pewnie zna większość z Was. Blok czekoladowy to słodycz, która robiła furorę na stołach w czasach PRL-u, to smak, który pewnie i część z Was pamięta z dzieciństwa. :) Dzisiaj przepis na blok

Ciastaciasto czekoladoweblok czekoladowy

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
12.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Składniki:

  • 250 g masła* 500 g mleka w proszku 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru 6 łyżek kakao ok. 450 g herbatników garść orzechów i rodzynek

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Do rondelka wlewam wodę i wrzucam masło, podgrzewam, aż masło się roztopi. Wtedy dodaję cukier i mieszam, aż cukier się roztopi.
  • Dodaję kakao, mieszam, a potem odstawiam, by masa przestygła.
  • Herbatniki przekładam do woreczka (kilka odkładam na bok) i za pomocą tłuczka rozgniatam drobno. Połowę (!!!!) takich pokruszonych herbatników wkładam do miski.
  • Dodaję masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksuję za pomocą miksera, a potem dłonią, bo masa będzie bardzo gęsta.
  • Dodaję resztę ciastek (ile przyjmie), bakalie i mieszam łyżką lub dłonią (masa dość gęsta – patrz film powyżej).
  • Formę wykładam papierem do pieczenia, kładę masę. Najpierw kładę troszkę i dociskam, a potem dokładam resztę. Masa jest naprawdę gęsta.
  • Ważne, by masę dobrze docisnąć! Wciskam jeszcze kilka herbatników, tych, które zostawiłam sobie na początku, tak pod skosem (dla ładnego wzoru). Dociskam z wierzchu i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  • Wyjmuję z formy, zdejmuję papier i kroję blok czekoladowy na kawałki. :) Smacznego!

Kalorie: 12.00

Porady

*250 g to ponad 1 kostka, standardowa kostka masła ma 200 g!! możecie też wykorzystać masło roślinne oraz różne tłuszcze typu Kasia itd. wiele osób pisze, że herbatników jest za dużo, proszę dodawajcie je stopniowo! druga sprawa, to uważajcie na masę podgrzewaną w rondelku, jak się rozwarstwi (wyraźnie oddzieli tłuszcz), to całość jest gęstsza i przyjmie mniej ciastek, ale wyjdzie – spokojnie! mleko w proszku: szukaj albo niebieskiego albo łaciatego, o takiego, ok. 9 zł

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy