Bliny ze śledziem

pyszne, puszyste placuszki ze niecodziennie doprawionym śledziem - pyszne!

PlackiblinyNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 148 głosów)

Składniki:

  • na bliny:
  • 2 jajka kurze,
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. ciepłej wody,
  • 2 dkg drożdży,
  • 1/4 łyżeczkisoli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju
  • jako dodatek:
  • 2 śledzie solone,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 - 1 szkl. oleju słonecznikowego lub innego roślinnego
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1 mała łyżeczka mielonego cynamonu
  • do przybrania:
  • 5 łyżeczek majonezu albo kwaśnej śmietany,
  • zielenina: posiekany szczypiorek i koperek
  • trochę oleju albo kilka łyżeczek masła do smażenia,
  • do dekoracji: szczypiorek i koperek)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Śledzie trzeba dobrze wymoczyć 1-2 dni wcześniej (przez 12-24h) kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie zdjąć skórę i wyfiletować. Mięso ryby pokroić na nieduże kawałki i włożyć do słoja. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do śledzia, całość zalać olejem tak aby przykrył składniki. Odstawić na min. 24 h w chłodne miejsce. Rybę z cebulą odcedzić dokładnie z oleju, drobniutko posiekać albo zemleć. Doprawić cynamonem i gałką muszkatołową.
  • Bliny: drożdże rozmieszać z cukrem, dolać ciepłą wodę, wymieszać i odstawić na 10-15 min.. Mąki przesiać, dodać żółtka jaj, rozczyn i olej, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok., 30-45 min.. Z białek ubić pianę na sztywno dodając niewielką ilość soli. Wymieszać ją delikatnie z wyrośniętym ciastem. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Smażyć nieduże placuszki na patelni smarowanej lekko olejem. Ja nakładam je łyżką (1 czubata na jeden placuszek) i masa powinna lekko, ładnie rozpłynąć się na boki. Można je przewracać kiedy na powierzchni pojawią się wyraźne bąbelki.
  • Gorące bliny smarujemy pastą śledziową, układamy po 3-4 piętrowo. Ozdabiamy z wierzchu kleksem majonezu/śmietany i posypujemy zieleniną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy