Bliny pszenno-gryczane

Antoni Czechow: “Weźmiesz jednego, zanurzysz w gorącym maśle, zjesz, a drugi już sam do gęby włazi.”

PlackiNaleśniki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 191 głosów)

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki przesnnej
  • 25 g drodży
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • masło klarowane do smażenia blinów
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • posiekana cebulka dymka lub szczypiorek
  • słoiczek kawioru
  • 150 g wędzonego łososia
  • sól i pieprz do smaku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W dużej misce rozpuść drożdże w letnim mleku. Dodaj roztopione masło, sól oraz oba rodzaje mąki, całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos do blinów: śmietanę wyłóż do miseczki, wymieszaj z posiekaną dymką, solą i pieprzem. Do osobnych miseczek wyłóż kawior i wędzonego łososia.
  • Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Na rozgrzane na patelni masło nakładaj łyżką placuszki. Smaż na złocisty kolor z każdej strony.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy