Bliny pszenno-gryczane

Antoni Czechow: “Weźmiesz jednego, zanurzysz w gorącym maśle, zjesz, a drugi już sam do gęby włazi.”

Dodany przez:

Bliny pszenno-gryczane

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki przesnnej
  • 25 g drodży
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • masło klarowane do smażenia blinów
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • posiekana cebulka dymka lub szczypiorek
  • słoiczek kawioru
  • 150 g wędzonego łososia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W dużej misce rozpuść drożdże w letnim mleku. Dodaj roztopione masło, sól oraz oba rodzaje mąki, całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj sos do blinów: śmietanę wyłóż do miseczki, wymieszaj z posiekaną dymką, solą i pieprzem. Do osobnych miseczek wyłóż kawior i wędzonego łososia.
  3. Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Na rozgrzane na patelni masło nakładaj łyżką placuszki. Smaż na złocisty kolor z każdej strony.
ryby obiad kolacja placuszki kawior maka gryczana bliny gryczane bliny rosyjskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze