Bliny gryczane

Pyszne i bardzo sycące przekąski

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1 szkl mleka
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dkg masła
  • chrzan żurawinowy Smak
  • czosnek marynowany Smak
  • jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mleko podgrzać, rozpuścić w nim łyżkę cukru i drożdże.
  • Jajka roztrzepać z resztą cukru i solą, dodać mleko z drożdżami, rozpuszczone masło i mąkę, wymieszać ciasto i odstawić do podrośnięcia.
  • Smażyć bliny na oleju . Podawać ze śmietaną i różnymi pikantnymi dodatkami Smak i jajkami gotowanymi na twardo

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy