Bliny

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 30 minut Smażenie: 20 minut Porcja: 100 kcal

PierogiblinyPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
100 kcal
Ocena:

(średnia 4.47 z 149 głosów)

Składniki:

  • po szklance (po 15 dag) mąki gryczanej i pszennej
  • szczypta soli
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki płynnego masła
  • 2 jajka
  • masło do smażenia
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 40 dag wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie plasterki
  • kawior

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Litwa, Rosja, Białoruś
  • Żółtka oddzielić od białek. Mąkę gryczaną wymieszać z pszenną. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i wymieszać z płynnym masłem, solą i obiema mąkami. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy ciasto zwiększy objętość, połączyć z żółtkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Trochę tłuszczu rozgrzać na patelni i nakładać łyżką ciasto. Smażyć bliny na złoty kolor. Podawać z łososiem, kawiorem i kwaśną śmietaną.

Kalorie: 100

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy