Bitki z szynki w sosie serowo-śmietanowym

Proste i błyskawiczne w przygotowaniu bitki z wieprzowej szynki w sosie.

dania mięsne

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 181 głosów)

Składniki:

  • 40 dkg wieprzowej szynki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 cebuli
  • 100 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szynkę pokroić na 8 małych plasterków. Każdy cienko rozbić tłuczkiem. Mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron. Mięso zdjąć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na tłuszczu po smażeniu mięsa. Do cebuli dodać serek topiony, chwilkę podsmażać. Dodać szklankę wody. Gotować tak długo, aż serek się roztopi. Do sosu włożyć zrumienione mięso i wlać śmietanę. Ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy