Bitki z szynki w sosie serowo-śmietanowym

Proste i błyskawiczne w przygotowaniu bitki z wieprzowej szynki w sosie.

Dodany przez:

Bitki z szynki w sosie serowo-śmietanowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 6 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dkg wieprzowej szynki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 cebuli
  • 100 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. Szynkę pokroić na 8 małych plasterków. Każdy cienko rozbić tłuczkiem. Mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron. Mięso zdjąć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na tłuszczu po smażeniu mięsa. Do cebuli dodać serek topiony, chwilkę podsmażać. Dodać szklankę wody. Gotować tak długo, aż serek się roztopi. Do sosu włożyć zrumienione mięso i wlać śmietanę. Ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
mięso obiad cebula serek topiony szynka wieprzowa śmietana kremówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze