Bitki wołowe ze śliwkami

Bitki to doskonały pomysł na sycący obiad. Przygotowanie: 40 minut Gotowanie: 45 minut Porcja: 505 kcal

Dodany przez:

Bitki wołowe ze śliwkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
505 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 50 dag wołowiny (pierwsza krzyżowa, biodrówka)
  • liść laurowy
  • 6 jagód ziela angielskiego
  • garść suszonych wędzonych śliwek
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 kromki chleba razowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wołowinę pokroić w cienkie plastry i delikatnie z dwóch stron rozbić. Natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym zielem angielskim. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Każdy plaster wołowiny obtoczyć w mące i nakładać na rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron około 5 minut. Przełożyć do garnka.
  3. Bulion wołowy wlać do mięsa, dodać opłukany liść laurowy i drobno rozkruszony razowy chleb (dla zagęszczenia sosu).
  4. Suszone śliwki opłukać, włożyć do mięsa i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż wołowina nabierze aromatu i kruchości.
  5. Z czym podawać? Do bitek ze śliwkami bardzo pasują kluski kładzione lub kopytka ziemniaczane. Najbardziej odpowiednią jarzynką będą zasmażane buraczki.
mięso obiad wołowina bitki wuszone śliwki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze