Biszkoptowy przekładaniec

Przygotowanie: 30 minut Smażenie: 8–10 minut Porcja: 465 kcal Składniki na 10 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekładaniec ciasto z owocami desery naleśniki

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
465 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.6 z 158 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • puszka brzoskwiń
  • bita śmietana
  • 5 dag pistacji

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Biszkoptowy przekładaniec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąkę wsypać do garnuszka, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier, mleko. Wymieszać łyżką lub zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć ciasto naleśnikowe z obydwu stron na rumiano. Można wybrać taką patelnię, by krążki były małe.
  • Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć na sitku. Owoce pokroić na kawałki. Pistacje wyjąć ze skorupek, zdjąć wierzchnią skórkę, drobno posiekać.
  • Każdy naleśnik położyć na talerzu, na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie, zalać je odrobiną syropu. Nałożyć łyżkę bitej śmietany, ułożyć na tym drugi naleśnik. Dokładać kolejne, by utworzyło się kilka warstw.
  • Torcik naleśnikowy posypać pokruszonymi pistacjami, ułożyć listki mięty. Podawać natychmiast.

Kalorie: 465

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy

Główne składniki: