Biszkopt z truskawkami

Lekki i puszysty a do tego truskaweczki..... czego chcieć więcej?

Ciastaciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 193 głosów)

Składniki:

  • 7 jaj
  • 0,5 szkl. zimnej wody
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • truskawki ( ilość wg uznania, najlepsze są średnie to się nie zapadną)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka oddzielić od białek.Wodę i olej dodać do miski z żółtkami ,miksować i powoli dosypywać cukier jeden i drugi, miksować . Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, dosypać do żółtek nadal miskująć , aż do monentu gdy się pojawią bąbelki.Białka ubić na sztywną pianę .W wysokim naczyniu połączyć żółtka z białkami, mieszając bardzo delikatnie drewnianą łyżką . Formę do pieczenia wyłożyć folią i wylać ciasto, na wierzchu poukładać delikatnie truskawki. Wstawić do piekarnika i piec w 180* ok. 1 godz. W razie niepewności należy sprawdzić ciasto długą wykałaczką , jeśli nic się nie lepi do patyczka ciasto gotowe. Po wyłączeniu piekarnika należy pozostawić ciasto jeszcze ok. 5 - 7 min. w środku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy