Biszkopt z rabarbarem

Ocena:

4.43 (164)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Biszkopt z rabarbarem to proste i lekkie ciasto, które najlepiej przygotować latem, w sezonie na to wyjątkowe warzywo. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Charakterystyczny kwaskowy smak w mgnieniu oka przeniesie nas do beztroskich czasów dzieciństwa. Ciasto z rabarbarem możemy serwować do kawy i herbaty, na podwieczorek lub podczas spotkań z przyjaciółmi.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • cukier  200 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • mąka pszenna  250 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • olej rzepakowy  100 ml

  • rabarbar  500 g

  • cukier puder  50 g

  • pistacje  20 g

Biszkopt z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Rabarbar: myjemy i obieramy. Kroimy łodygi w kawałki około 2 cm. 

  • Krok 3:

    Masa na biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do osobnej miseczki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dosypujemy do niej cukier. Kiedy stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka (jedno po drugim) i olej. Wsypujemy suche składniki i delikatnie łączymy je z masą na biszkopt z rabarbarem za pomocą szpatułki. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto wlewamy do foremki i wyrównujemy łyżką lub łopatką. Na wierzchu układamy rabarbar. Pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

  • Krok 5:

    Podanie: wystudzone ciasto biszkoptowe posypujemy cukrem pudrem. Możemy również udekorować je posiekanymi pistacjami.

Porady

  • Przepis na biszkoptowe ciasto z rabarbarem możemy nieco zmodyfikować i dodać do niego owoce, na przykład truskawki, maliny, wiśnie lub śliwki (w zależności od naszych preferencji i sezonu).  
  • Jak sprawdzić, czy biszkopt z rabarbarem jest upieczony? Wystarczy wbić w niego wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe, natomiast jeśli zostaną na nim kawałki masy, to oznacza, że wypiek potrzebuje jeszcze trochę czasu.  
  • Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju możemy wzbogacić o około 50 g kakao – wówczas będzie miało charakterystyczny ciemny kolor i czekoladowy posmak.  
  • Najlepiej wykorzystać dojrzały rabarbar, który jest słodszy. Jeśli jednak kupiliśmy łodygi o bardzo kwaśnym smaku, możemy je wcześniej obficie zasypać cukrem. Wówczas puszczą sok, który należy odsączyć przed dodaniem ich do ciasta. Powstały syrop możemy wykorzystać na przykład do herbaty.  
  • Młody rabarbar nie wymaga obierania, natomiast ze starszego należy zdjąć skórkę (zwłaszcza przy końcach).
  • Pulchny biszkopt z rabarbarem możemy przygotować także jesienią i zimą, jeśli w trakcie sezonu zaopatrzymy się w to warzywo i odpowiednio je przygotujemy. Żeby je zamrozić, kroimy łodygi w kawałki i blanszujemy, czyli zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Osuszamy je i wkładamy do woreczków foliowych. Mrożony rabarbar możemy przechowywać z temperaturze poniżej -18°C przez 6 miesięcy. W każdej chwili możemy go wykorzystać do dowolnych wypieków.  
  • Ciasto biszkoptowe z rabarbarem możemy równie dobrze przyrządzić w tortownicy o średnicy 26 cm lub prostokątnej blaszce. 
  • Biszkopt podajemy na zimno lub na ciepło. Świetnie smakuje z gałką domowych lodów waniliowych, sorbetem malinowym lub bitą śmietaną. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak upiec puszysty biszkopt z rabarbarem? 

Osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem, biszkopt może wydawać się jednym z trudniejszych wypieków. W rzeczywistości przepis na placek z rabarbarem wcale nie jest skomplikowany, wystarczy tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad: 

  • Niezwykle ważny jest dobór składników. Jajka powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu – zazwyczaj oznaczone są cyfrą 0 oraz jako „eco” lub „bio”.  
  • Przed rozpoczęciem pracy należy dokładnie umyć skorupki jaj, a następnie starannie oddzielić żółtka od białek – jest to bardzo istotne, ponieważ nawet najmniejsze zanieczyszczenie może utrudnić ubicie piany.  
  • Kolejne składniki biszkoptu najlepiej dodawać stopniowo, cały czas miksując masę, a suche składniki wmieszać ręcznie lub na niskich obrotach urządzenia.  
  • Masę powinniśmy przygotować tuż przed pieczeniem, żeby mieć pewność, że nie zdąży opaść. 
  • Dobrze, żeby gotowe ciasto biszkoptowe z rabarbarem zostało w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut. Dzięki temu stygnie stopniowo. Niektórzy uważają, że foremkę z biszkoptem należy upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm, żeby popękały pęcherzyki powietrza uwięzione w gorącym cieście.   

Inne przepisy na placek z rabarbarem 

Ciasto biszkopt z rabarbarem to niezwykle szybki wypiek, który wprawną ręką można przygotować w 15–20 minut, wrzucić do piekarnika i obserwować, jak pięknie rośnie. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy ubrudzić sobie ręce, możemy także przygotować inne wypieki z tym sezonowym warzywem, na przykład:   

  • kruche ciasto z rabarbaremchrupki maślany spód ze słodko-kwaśnym nadzieniem przenosi nas do dzieciństwa już od pierwszego kęsa.    
  • ciasto francuskie z nadzieniem z rabarbaru – w formie placka lub rożków. Możemy użyć gotowych płatów ciasta lub przyrządzić je samodzielnie. 
  • pleśniak z rabarbarem – kruche ciasto, kwaskowe nadzienie i delikatna, słodka beza to wszystko, czego możemy chcieć do deseru. Wymaga większego nakładu pracy, ale efekt jest tego warty.  
  • ciasto drożdżowe z rabarbarem – zrobienie go zajmie nam około 2 godzin, ponieważ potrzebuje więcej czasu, żeby wyrosnąć. W rezultacie otrzymujemy puszyste, aromatyczne ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne