Biszkopt z masą rabarbarową.

Ciasto z rabarbarem może nas zaskoczyć smakiem.

Ciastaciasto z owocamibiszkoptDesery

Czas przygotowania:
720 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 187 głosów)

Składniki:

  • * na biszkopt:
  • * 7 jaj
  • * 1,5 szklanki mąki pszennej
  • * 1 szklanka cukru
  • * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • *
  • * na masę:
  • * 1,5 kg rabarbaru
  • * 3 galaretki pomarańczowe
  • * 350 g jogurtu śródziemnomorskiego naturalnego (b.gęstego)
  • * 3 łyżeczki żelatyny
  • * ok.3 szklanek wody
  • *
  • * sos toffi do polania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać bardzo małymi partiami cukier i cały czas ubijać.Następnie dodawać po 1 żółtku , a na koniec także powoli i małymi ilościami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (25*40) i piec ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg).Bezpośrednio po upieczeniu nie otwierać piekarnika.
  • Gdy wystygnie (ew. na drugi dzień) przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę.Podlać 3 szklankami wody i rozgotować.Do gorącego wsypać 3 galaretki pomarańczowe i dokładnie wymieszać, wystudzić.Zimną galaretkę z rabarbarem zmiksować z jogurtem.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić i wymieszać z masą.Gdy zacznie tężeć wylać na pierwszą warstwę biszkopta, nałożyć drugą i lekko obciążyć np. deską do krojenia.Zostawić na noc do stężenia.
  • Gotowy można polać galaretką lub tak, jak ja polewą toffi (bezpośrednio przed podaniem wycisnąć esy-floresy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy