Biszkopt z kremem cytrynowym

Biszkopt z kremem cytrynowym, cytrynową galaretką i ananasem.

dodany przez: kasiagie

biszkopt Desery galaretki krem cytrynowy

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 187 głosów)


Składniki:

  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Mąka krupczatka 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • ananas z puszki
  • galaretka o smaku cytrynowym 1 sztuka
  • Cukier puder 1 szklanka
  • sok z jednej cytryny
  • tłuszcz do posmarowania brytfanny
  • mąka do oprószenia brytfanny
  • kostka miękkiego masła

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Zaczynamy od ubijania białek. Kiedy będą ubite, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Kiedy wszystko się wymiesza, dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i już nie miksujemy, a mieszamy łyżką. Wylewamy na dużą brytfannę, nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy około 30-35 min w temperaturze 160 stopni.
  • Zimny biszkopt ponczujemy herbatą. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy sok z cytryny. Jedną galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Zimną galaretkę dodajemy po łyżce do kremu. Kiedy krem będzie zbyt ścisły dodajemy trochę śmietanki 30%.
  • Masę wykładamy na biszkopt i układamy na niej ananasa z puszki - całe plastry lub pocięte na mniejsze kawałki. Zalewamy drugą tężejącą galaretką i wkładamy na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy