Biszkopt brzoskwiniowy

Ocena:

4.56 (200)

  • 60 min.
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 410 kcal

Składniki:

  • CIASTO:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • KREM:
  • kostka masła (20 dag)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • puszka brzoskwiń w zalewie (40 dag)
  • torebka cukru wanilinowego
  • DEKORACJA:
  • szklanka śmietany kremówki
  • torebka zagęstnika do śmietany
  • kandyzowane wiśnie

Biszkopt brzoskwiniowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ciasto: żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka lekko schłodzić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę na przemian z mąką dodawać do masy żółtkowej, delikatnie mieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tortownicę (o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • ■ Wlać ciasto, wierzch posypać startą czekoladą. Piec 20 minut w temp. 200°C. Zmniejszyć do 180°C, piec jeszcze 20 minut. Ostudzić, przekroić na 3 krążki.
  • ■ Krem: jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć w kąpieli wodnej na gęstą masę. Ubijać, aż krem wystygnie. Masło zmiksować, wymieszać delikatnie z masą żółtkową. Krem odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce.
  • ■ Połowę brzoskwiń pokroić na plasterki, połowę w małą kostkę.
  • ■ Na jasnym krążku ciasta rozsmarować krem, posypać kostkami brzoskwiń, ułożyć drugi jasny biszkopt, posmarować kremem. Nakryć krążkiem z czekoladą, posmarować kremem.
  • ■ Dekoracja: śmietanę ubić z zagęstnikiem, włożyć do szprycy, rozetkami udekorować wierzch tortu. Ułożyć plasterki brzoskwiń i kandyzowane wisienki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne