Biszkopt z truskawkami i kremem

Ocena:

4.48 (145)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Biszkopt z truskawkami i kremem to pyszne i proste ciasto, które sprawdzi się na różne okazje. Najlepiej smakuje w pełni sezonu truskawkowego, ale ciasto można robić też zagranicznych odmian owoców lub z mrożonych. Takie ciasto z lekkim kremem na bazie bitej śmietany jest świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków z masą budyniową. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto truskawkowe.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • cukier puder  180 g

  • mąka pszenna  75 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • mąka kukurydziana  15 g

  • migdały  40 g

  • dżem owocowy  40 g

  • truskawki  800 g

  • żelatyna  3 szt.

  • twaróg  250 g

  • jogurt naturalny  200 ml

  • skórka z cytryny  0.5 szt.

  • sok z cytryny  0.5 szt.

  • śmietana kremówka  200 ml

  • kwiaty jadalne  10 szt.

Biszkopt z truskawkami i kremem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Spód formy (o śr. 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (100 g) i wanilią na jasny krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą, przesiewamy na masę jajeczną, mieszamy. Migdały zmielone delikatnie łączymy z białkami i masą jajeczną. Przekładamy do przygotowanej formy, pieczemy ok. 35 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Wyjmujemy, studzimy i przecinamy w poprzek na pół.

    biszkopt
  • Krok 2:

    Przygotowanie ciasta: jeden blat kładziemy na talerzu i zamykamy go obręczą tortownicy. Ciasto smarujemy połową konfitury. Przy krawędzi formy układamy pionowo połówki truskawek, przecięciem do formy. Wnętrze wypełniamy całymi owocami.

    truskawki
  • Krok 3:

    Masa do ciasta: listki żelatyny zanurzamy w zimnej wodzie. Twaróg ucieramy z jogurtem, cukrem pudrem (80 g), sokiem i skórką z cytryny, na gładką masę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę odciskamy i podgrzewamy w małym rondlu z 2 łyżkami wody, aż się rozpuści. Mieszamy z 2–3 łyżkami masy serowej, a potem dodajemy resztę masy i mieszamy. Następnie delikatnie łączymy z bitą śmietaną, wykładamy na truskawki. Wygładzamy i przykrywamy drugim biszkoptem. Delikatnie dociskamy, odstawiamy na co najmniej 3 godz. 

    bita śmietana
  • Krok 4:

    Biszkopt z truskawkami i kremem: przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy. Biszkopt smarujemy pozostałą konfiturą. Układamy resztę truskawek pokrojonych w plasterki. Opcjonalnie dekorujemy jadalnymi kwiatami, np. małymi margerytkami.

    biszkopt z truskawkami i kremem

Porady

  • Przepis na biszkopt z truskawkami i kremem można nieco zmodyfikować. Dobrym pomysłem jest dodanie zmiksowanych truskawek go kremu. Dzięki temu uzyskamy pyszny krem truskawkowy.
  • Ważnym krokiem w przygotowaniu biszkoptu z truskawkami i kremem jest nasączenie ciasta – dzięki temu nie będzie ono suche. Sprawdzi się do tego: roztwór z wody i soku z cytryny, kompot owocowy, wody i wódki/spirytus, nalewka o dowolnym smaku, herbata lub kawa rozpuszczalna.
  • Świetnym wariantem naszej propozycji deserowej jest biszkopt z truskawkami, kremem i galaretką.
  • Biszkopt można upiec w okrągłej formie (tortownicy), dzięki czemu możemy wypiek ten uczynić tortem urodzinowym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Biszkopt z kremem i truskawkami – jak zrobić idealny

Biszkopt powinno przygotowywać się z jaj ekologicznych lub z wolnego wybiegu – charakteryzują się one intensywnym żółtym kolorem. Dzięki nim nasz wypiek będzie smaczniejszy i bardziej puszysty.


Ważnym elementem w przepisie na biszkopt z truskawkami i kremem jest poprawne ubicie białek. Jeśli chcemy ubić je szybciej, to warto wcześniej je schłodzić w lodówce. Do białek warto dodać również odrobinę soli. Ubijanie białek należy rozpocząć od najniższych obrotów miksera, następnie przejść do najwyższych, a na końcu do średnich (nigdy nie należy przerywać miksowania, dopóki białka nie będą całkowicie ubite).


Cukier, który wykorzystujemy do pieczenia biszkoptu, powinien być drobnoziarnisty (przeznaczony do wypieków). Opcjonalnie możemy wykorzystać również cukier puder.


Formę na biszkopt zawsze wykładamy papierem do pieczenia na dnie (dzięki temu ciasto nie opadnie i nie przyklei się do boków formy).


Nigdy nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia biszkoptu. W przeciwnym razie może on opaść. Jeśli zależy nam na efekcie, jak ciasto puszek z truskawkami, trzymajmy się powyższych wskazówek.


Biszkopt z truskawkami i kremem – inne masy

Najszybszą wersją biszkoptu z truskawkami i kremem będzie przyrządzenie go z bitej śmietany. Wystarczy ją ubić na sztywno, pod koniec, dodając cukier puder. Jeśli wolimy mniej słodkie wypieki to wystarczy ubić kremówkę. Gęstsza i bardziej zwarta masa będzie, gdy dodamy do niej żelatynę lub galaretkę.

Dużą popularnością cieszy się biszkopt z truskawkami i kremem mascarpone. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Tutaj bazę również stanowi kremówka, ubijamy ją, jak już jest prawie gotowa, do dodajemy cukier puder. Po dokładnym wymieszaniu, dorzucamy partiami serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników.

Nieco więcej pracy wymaga przygotowanie biszkoptu z kremem karpatkowym i truskawkami. W tym celu trzeba przygotować masę budyniową. Takie ciasto będzie z pewnością bardzie sycące.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne