Biszkopt orzechowy

Ocena:

4.53 (190)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Biszkopt orzechowy może być świetną bazą nie tylko do tortów, ale także do ciast z owocami. Możecie go upiec w tortownicy o średnicy 24–26 cm lub dużej prostokątnej blasze. Puszyste ciasto z mielonymi orzechami włoskimi dobrze komponuje się z kremami budyniowymi, czekoladowymi lub na bazie serka mascarpone. Do nasączenia biszkoptu wyjątkowo sprawdzi się poncz kawowy, który podkreśli orzechowy smak ciasta.

Składniki:

  • orzechy włoskie  200 g

  • jajka  8 szt.

  • sól  2 g

  • cukier puder  120 g

  • mąka pszenna  30 g

  • bułka tarta  40 g

  • kasza manna  15 g

  • proszek do pieczenia  3 g

Biszkopt orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: orzechy rozłupujemy i mielimy, np. przy użyciu malaskera. Jajka wyjmujemy z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik wstawiamy na 180°C.

  • Krok 2:

    Piana z białek: ostrożnie i dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier.

  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: w osobnym naczyniu mieszamy zmielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Dodajemy kaszę mannę i pół łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Krok 4:

    Żółtka: rozkłócamy je przy pomocy rózgi i powoli dodajemy do ubitej piany z białek. Całość mieszamy szpatułką.

  • Krok 5:

    Łączenie składników: do masy z jajek, również stopniowo, dodajemy suche składniki. Ostrożnie mieszamy, aby połączyć składniki, ale nie zburzyć delikatnej konsystencji piany.

  • Krok 6:

    Pieczenie: gotową masę na biszkopt orzechowy przelewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35–40 min.

  • Krok 7:

    Studzenie: gotowy biszkopt zostawiamy jeszcze na 10 min w wyłączonym piekarniku. Następnie uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze 10 min, po czym wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

Porady

  • Biszkopt orzechowy pieczemy to tzw. „suchego patyczka”. Co to znaczy? Po 35 min nakłuwamy ciasto drewnianym patyczkiem (może być wykałaczka do szaszłyków) i sprawdzamy, czy nic się do niego nie klei. Jeśli po wyjęciu, patyczek jest suchy to znak, że możemy wyjąć biszkopt z piekarnika.
  • Przy oddzielaniu białek od żółtek należy zachować szczególną ostrożność. Miska, w której będziemy je ubijać, a także widełki miksera muszą być czyste i suche. W przeciwnym wypadku piana z białek nie wyjdzie.
  • Jeśli boki ciasta przykleiły się do formy, przed wyjęciem biszkoptu z blachy obkrójcie je wokół rantu ostrym nożem.
  • Biszkopt można pokroić na blaty do tortu (lub innego przekładanego ciasta) dopiero po całkowitym ostygnięciu.
  • Możecie spróbować upiec biszkopt bez proszku do pieczenia. Powinien ładnie wyrosnąć na samych jajkach.
  • W wersji bezglutenowej zrezygnujcie z mąki pszennej i kaszy manny. Zwykłą bułkę tartą trzeba zastąpić bezglutenową – 60 g w przypadku przepisu na biszkopt z 8 jajek.
  • Można też zrobić biszkopt orzechowy w prostszej wersji bez mąki – z jajek, cukru i zmielonych orzechów, dodając jedynie odrobinę soli do białek i pół łyżeczki proszku do pieczenia. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Biszkopt orzechowy – z jakim ponczem?

Smak ponczu najlepiej jest dobrać do kremu, którym będzie przekładany biszkopt. Jeśli krem będzie jasny – z bitej śmietany, budyniu lub mascarpone – można użyć:

  • ponczu owocowego, np. o smaku pomarańczy lub brzoskwiń. Taki poncz w łatwy sposób przygotujecie z syropu rozcieńczonego z wodą,
  • herbaty – słabej czarnej herbaty z cytryną i miodem, delikatnej białej lub owocowej,
  • wody różanej,
  • wody zmieszanej z sokiem z cytryny słodzonej cukrem lub miodem,
  • ponczu z likierem kokosowym.

Do ciemnych kremów – orzechowych lub czekoladowych, pasuje poncz:

  • kawowy,
  • z whiskey lub rumem,
  • z likierem kawowym lub ajerkoniakiem.

Do nasączenia biszkoptu orzechowego o wielkości o średnicy ok. 24 cm potrzebujecie ok. 200 ml ponczu.

Biszkopt z orzechami laskowymi

Orzechy włoskie można zastąpić laskowymi, przygotowując je w następujący sposób:

  • najpierw trzeba je obrać z łupin,
  • następnie należy podprażyć je na patelni,
  • a po uprażeniu usunąć łuski,
  • potem mielimy je w malakserze,
  • a następnie ponownie prażymy na patelni, aby były mniej wilgotne, a bardziej sypkie.

Które z nich wybrać na biszkopt orzechowy – laskowe czy włoskie? Orzechy laskowe są bardziej delikatne w smaku, a włoskie – wyraziste z charakterystyczną goryczką. Różnią się one jednak nie tylko smakiem, ale także zawartością substancji odżywczych. W orzechach laskowych jest więcej witamin C, E, B1, B5, żelaza i potasu.

Z kolei orzechy włoskie zawierają więcej tłuszczu, białka i węglowodanów. Są także bogatsze w fosfor, cynk i witaminę B2. Jedne i drugie są zdrowe. Chociaż orzechy włoskie zawierają odrobinę więcej kalorii od laskowych, wyjątkowo korzystnie wpływają na pracę organizmu, pamięć i zdolności poznawcze.

Tort z biszkoptem orzechowym

Poniżej kilka naszych propozycji na tort z biszkoptem orzechowym:

  • tort orzechowy – biszkopt przekładamy kwaskowym dżemem, np. malinowym i kremem z masła orzechowego, śmietany kremówki i mascarpone. Boki możemy obsypać drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi, a na górę położyć wiórki czekoladowe,
  • tort kawowy – blaty orzechowe nasączamy ponczem kawowym, a następnie przekładamy je (również kawowym) kremem z serka mascarpone. Tort dekorujemy polewą z czekolady deserowej,
  • tort czekoladowo–orzechowy – poncz i krem możecie zrobić tak samo jak w przepisie na tort czekoladowy,
  • tort z kremem z michałków – z kolei przepis na krem michałkowy znajdziecie w przepisie na ciasto michałek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne