fot. iStock
4.14 (262)
Bigos z białej kapusty to pyszne danie dla całej rodziny. Żeby był aromatyczny i pełen smaku, powinien zawierać przyprawy takie jak kminek i majeranek. Często używany jest także koncentrat pomidorowy. Słodkie warzywo dusi się na początku z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. To sycący, pożywny, jednogarnkowy posiłek. Zobaczcie, jak zrobić bigos na obiad i zachwyćcie domowników.
kapusta biała 1 szt.
kiełbasa wiejska 200 g
karkówka wieprzowa 500 g
boczek wędzony 200 g
cebula 1 szt.
sól 3 g
pieprz 3 g
majeranek 3 g
kminek 3 g
ziele angielskie 2 szt.
liść laurowy 2 szt.
koncentrat pomidorowy 30 g
olej 30 ml
Kapusta: myjemy głąb w zimnej wodzie, szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy kapustę bez przykrycia na małym ogniu, aż zmięknie. Po tym czasie ją odcedzamy.
fot. iStock
Smażenie mięsa i cebuli: karkówkę myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pierzem. Na kawałki o podobnej wielkości dzielimy pozostałe mięsne składniki. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Wrzucamy karkówkę. Smażymy przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy kiełbasę i boczek. Czekamy 5–7 minut i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Szklimy ją. Wszystko mieszamy i podgrzewamy.
fot. iStock
Gotowanie: odcedzoną kapustę przekładamy do garnka. Dodajemy podsmażone mięso, majeranek, kminek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut. Bigos z białej kapusty możemy podawać z drobno posiekanym koperkiem jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i różnych mącznych klusek.
fot. iStock
Porady
- Przepis na bigos z białej kapusty możemy wzbogacić, dodając do niego dużą ilość zielonego koperku. Możemy także wymieszać kapustę świeżą z kapustą kiszoną. Najlepiej w proporcji 3 do 1. Polecamy przepis na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.
- Do przygotowania bigosu z białej kapusty możemy wybrać inne niż proponowane mięso, np. zastąpić karkówkę mniej tłustą szynką lub pominąć tę pozycję i użyć więcej wędzonek, kiełbas lub boczku.
- Bigos z białej kapusty po ugotowaniu najlepiej odstawić na około 2 godziny, tak żeby poszczególne składniki przeszły swoim smakiem. Należy podawać go na gorąco. Najlepszymi dodatkami do bigosu są tłuczone ziemniaki, kopytka, kluski śląskie i chrupiące pieczywo.
- Do gotowania bigosu warto wybrać spory garnek z grubym dnem. Potrawa wymaga mieszania i łatwiej to robić, jeśli składniki znajdują się w dużym naczyniu. Dodatkowo jego solidna podstawa uchroni danie przed przypaleniem.
- Biała kapusta w obróbce dosyć szybko mięknie. Zadbajmy o to, żeby jej nie rozgotować w pierwszym etapie pracy nad bigosem, bo w efekcie uzyskamy kapuścianą papkę.
Bigos ze słodkiej kapusty jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku dzięki zawartości różnego rodzaju wędzonek oraz przypraw korzennych. Gotowe danie pięknie pachnie kminkiem i majerankiem, a poszatkowane warzywo warto wstępnie dusić z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Bigos z kapusty białej można wzbogacić także takimi składnikami jak:
Kapusta to niskokaloryczne warzywo regulujące pracę jelit. Choć nie jest ciężkostrawna, może powodować wzdęcia. Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest porządne doprawienie bigosu majerankiem. Kapusta zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, dlatego też potrawy przygotowywane na jej bazie są bardzo sycące. Polecana jest jako składnik diet odchudzających. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. W kapuście znajdziemy również witaminy K i C, z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor mangan i potas. Jak widać, warto, żeby bigos z białej kapusty już na stałe zagościł w naszym menu.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.