4.28 (227)
Bigos z kiszonej kapusty to prosty przepis, ale na bogato – z mięsem wieprzowym (karkówką lub łopatką) i kiełbasą. Nie może w nim oczywiście zabraknąć suszonych grzybów i śliwek. Smak dania podkręcają takie dodatki jak koncentrat pomidorowy i jabłko, a głęboki aromat zapewniają mu liczne przyprawy. Sprawdzą się między innymi majeranek i kminek lub owoce jałowca. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić bigos z kiszonej kapusty. Przepis przyda się nie tylko na święta.
kapusta kiszona 1 kg
wieprzowina 500 g
suszone grzyby 30 g
olej 60 ml
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 3 szt.
kminek 3 g
majeranek 3 g
suszone śliwki 40 g
cebula 1 szt.
kiełbasa 200 g
koncentrat pomidorowy 25 g
mąka pszenna 15 g
jabłka 1 szt.
sól 6 g
pieprz 3 g
Grzyby suszone: zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Przykrywamy je i odstawiamy, żeby napęczniały. Możemy przygotować je dzień wcześniej. Kiedy napęcznieją i zmiękną, odciskamy je i siekamy. Nie wylewamy wody, w której się moczyły. Nawet jeśli nie wykorzystamy jej całej do bigosu, przydaje się także do zrobienia sosu grzybowego lub zupy.
Ewa Niepytalska
Mięso: kroimy w kostkę. Możemy wykorzystać karkówkę lub łopatkę. Jeśli wolimy chude, białe mięso, użyjmy filetu z kurczaka lub indyka. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzewamy około 2 łyżek oleju (30 ml). Obsmażymy na nim kawałki wieprzowiny. Robimy to dosyć krótko, na dużym ogniu, żeby zamknąć soki wewnątrz mięsa. Kiedy zmieni kolor, wlewamy wodę lub bulion. Przykrywamy i dusimy do miękkości, przez około 45 minut.
Ewa Niepytalska
Kapusta kiszona: odciskamy ją z soku. Warto sprawdzić jej smak (zwłaszcza kiedy nie kisiliśmy jej sami). Jeśli obawiamy się, że bigos będzie zbyt kwaśny, możemy ją dodatkowo przepłukać czystą wodą i ponownie odsączyć. Wkładamy ją do garnka. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podlewamy niewielką ilością wody. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu (opcjonalnie cukrem). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Ewa Niepytalska
Zasmażka: obieramy i siekamy cebulę. Kiełbasę (myśliwską lub jałowcową, niezbyt suchą) kroimy w kostkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni. Wrzucamy cebulę. Lekko ją podsmażamy, żeby się zeszkliła. Dodajemy kiełbasę. Czekamy, aż uwolni część tłuszczu i się zarumieni. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy go, żeby skarmelizować zawarte w nim cukry (będzie miał dzięki temu wyrazisty smak). Na koniec dodajemy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
Ewa Niepytalska
Gotowanie: łączymy kapustę kiszoną i mięso. Dodajemy suszone grzyby (oraz wodę z ich moczenia), pokrojone w cząstki suszone śliwki i łyżeczkę majeranku. Dusimy, aż wszystkie smaki dobrze się połączą, przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę. Mieszamy i podgrzewamy bigos z kiszonej kapusty, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. (dzięki dodatkowi mąki nieco zgęstnieje). Dorzucamy jeszcze starte jabłko i doprawiamy potrawę, żeby zbalansować wszystkie kluczowe smaki: słodki, słony i kwaśny.
Ewa Niepytalska
Podanie: wykładamy bigos z kapusty kiszonej na miseczki lub głębokie talerze. Możemy udekorować ziołami, na przykład rozmarynem, tymiankiem lub koperkiem. Serwujemy z pieczywem na zakwasie lub ziemniakami.
Ewa Niepytalska
Porady
- Otrzymamy bardzo dobry bigos z kiszonej kapusty, jeśli będziemy go odpowiednio długo dusić, dlatego warto przygotowywać sobie garnek z grubym, nieprzywierającym dnem. Najlepiej sprawdzi się żeliwne naczynie.
- Ważne jest częste i dokładne mieszanie bigosu. W razie potrzeby można podlewać go niewielką ilością wody, bulionu warzywnego lub soku odciśniętego wcześniej z kiszonej kapusty. Z tym ostatnim trzeba jednak uważać, żeby potrawa nie zrobiła się zbyt kwaśna.
- Bigos najlepiej smakuje po kilkukrotnym odgrzaniu. Najlepiej przyrządzić go z wyprzedzeniem, kilka dni przed świętami lub planowanym podaniem.
Prosty przepis na bigos z kiszonej kapusty ma wiele wersji. Zazwyczaj jest świetnym sposobem na wykorzystanie mięs i wędlin, które zostały nam z imprezy lub świąt, ale z łatwością można też przyrządzić postny bigos wigilijny. Jest to nic innego jak kapusta z grzybami – nieodzowny element wieczerzy, który można podawać w formie samodzielnej potrawy lub farszu do pierogów i innych bezmięsnych potraw. Oprócz podstawowych składników, jakimi są suszone grzyby, cebula i kiszona kapusta, często zawiera także:
Najczęściej tradycyjny bigos z kiszonej kapusty doprawia się majerankiem, zielem angielskim, czarnym pieprzem, liściem laurowym i kminkiem, tak jak w naszym przepisie. Smak dania można też podkręcić za pomocą takich aromatycznych dodatków jak:
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.