Bigos z młodej kapusty z pieczarkami i mięsem

Smakowity bigos z młodej kapusty u mnie z dodatkiem pieczarek i mięsa. Najlepszy na kolację na gorąco. Można podać od razu lub przygotować weki - bigos z młodej kapusty smakuje pysznie!

bigos

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
260 kcal
Ocena:

(średnia 4.51 z 173 głosów)

Składniki:

  • 1 duża biała kapusta
  • łopatka wieprzowa 350 g
  • wędzony parzony boczek bez skóry 100 g
  • cienka kiełbasa drobiowa 200 g
  • pieczarki 100 g
  • 2 średnie cebule
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • czarny mielony pieprz 1/2 łyżeczka
  • kolorowy mielony pieprz 1/2 łyżeczka
  • 1 łyżeczka kminku
  • mielona słodka papryka 1 łyżeczka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kapustę szatkujemy, wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy na bardzo małym gazie pod przykryciem.
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w plasterki, odcinamy z nich tłustą część. Część chudszą boczku kroimy w paseczki, tłustą w bardzo drobną kosteczkę. Kiełbasę i łopatkę kroimy w kostkę.
  • Na suchą zimną patelnie wrzucamy kostki tłuszczu z boczku. Wytapiamy. Dokładamy paski z części chudszej i kiełbasę.
  • Na drugą patelnię odlewamy 4 łyżki tłuszczu powstałego z wytopionego boczku, rozgrzewamy go i wrzucamy łopatkę. Smażymy ją pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy cebulę i smażymy razem do momentu, aż cebula lekko się zrumieni.
  • Gdy kapusta nieco zmięknie, odkrywamy pokrywkę i wrzucamy do garnka podsmażony boczek z kiełbasą oraz łopatkę z cebulą. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem, aż odparuje większość wody.
  • Pieczarki kroimy w pół-plasterki. Wrzucamy je na patelnię po smażeniu boczku i smażymy przez około 5 minut często mieszając. Dokładamy do bigosu.
  • Bigos dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.

Kalorie: 260

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy