Bigos wegetariański

Bigos wegetariański może z powodzeniem odnaleźć swoje miejsce na wigiljnym stole. Zobaczycie, nawet zdeklarowani mięsożercy będą prosić o dokładkę.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Na kostki sera:
  • 3l tłustego mleka (nie UHT!)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/2l klarowanego masła do smażenia
  • 2l esencjonalnego bulionu warzywnego
  • Na bigos:
  • 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 3-kg główka białej kapusty
  • ok. 7 dag masła
  • po 8 liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • garść suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • Opcjonalnie:
  • 3–4 suszone borowiki
  • płaska łyżeczka asafetydy

Przygotowanie

  1. Robimy ser wg przepisu z poprzedniej strony, dociskamy czymś, aby porządnie odciekł. Kroimy w 2-cm kostki i smażymy na głębokim tłuszczu jak frytki, na złoto.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, aby tylko lekko bulgotał, wrzucamy kostki sera i gotujemy pomalutku 10 min. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy, aby serowe kostki ładnie się nasączyły – dlatego bulion powinien być mocno słony i dobrze przyprawiony. Zamiast bulionu można też użyć serwatki pozostałej z produkcji sera, wtedy trzeba dodać do niej liści laurowych, ziela angielskiego, asafetydy, pieprzu i soli.
  3. Przystępujemy do robienia bigosu: kapustę kiszoną, jeśli jest mocno kwaśna, przepłukujemy zimną wodą, odciskamy, tniemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do połowy wysokości (kapusty, nie garnka), dodajemy połowę liści laurowych i ziela angielskiego. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, ok. 1 i 1/2 godz.
  4. Białą kapustę drobno szatkujemy. W drugim garnku roztapiamy masło, wsypujemy asafetydę (jeśli używamy), smażymy 5–10 sek., po czym wrzucamy poszatkowaną kapustę, dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy. Jeśli kapusta początkowo nie mieści się do garnka, nie szkodzi – pod wpływem ciepła szybko zredukuje objętość i można dorzucać na bieżąco.
  5. Dusimy także przynajmniej 1 i 1/2 godz. I do kiszonej kapusty, i do białej trzeba co jakiś czas dolewać wody, tyle że do białej dużo mniej i rzadziej. Tak naprawdę kapusta biała powinna nie tyle się gotować, ile prażyć się na maśle we własnym soku; dobrze, jeśli się lekko zbrązowi. Wreszcie obie kapusty łączymy w jednym garnku, dokładamy pozostałe liście laurowe i ziele oraz śliwki i grzyby. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 godz., lekko podlewając wodą i pilnując, aby się nie przypalił.
  6. Dobry bigos powinien być mocno wilgotny, dlatego dbajmy o to, żeby cały czas dolewać wody podczas gotowania. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i odcedzone z bulionu kostki panira. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 min. Osobiście nie solę bigosu, sól zawarta w kiszonej kapuście w zupełności mi wystarcza. Nie dodaję też pieprzu, ale to oczywiście indywidualna sprawa.
  7. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi ok. 5 l bigosu, ale przy tak dużym nakładzie pracy nie warto robić mniej. Nadmiar wekujemy lub zamrażamy. W lodówce przechowujemy do 2 tygodni.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Grzyby wege bigos wegetariański bigos wegetariański
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy