Bigos świąteczny i golonka:)

moja porcja jest duża, ale ja mrożę i mam potem szybki obiadek

Dodany przez:

Bigos świąteczny i golonka:)

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 gram suszonych sliwek zalać 1 szklanką Porto Rubi i odstawić.
  • 1 główka kapusty poszatkowana
  • 5 kg kiszonej kapusty/jak zbyt kwasna przepłukać i pokroić
  • 1 karkówka/ pokroić ją w kostkę/
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 golonki/ jak zmiękną będą upieczone w piekarniku jako dodatkowe danie/
  • 0,5 kg mięsa z indyka
  • 2 litrowe pojemniki sosu z pieczenia karkówki /miałam zamrożone/
  • 3 litry wody do kapusty słodkiej i tyle samo do kiszonej
  • garstka suszonych grzybów/namoczyć/
  • 30 dag mrożonych krojonych grzybów/podgrzybki i prawdziwki/
  • wędliny pokrojone w kostkę:
  • rolada z kurczaka 0,5 kg
  • kiełbasa jałowcowa 0,5 kg
  • kiełbasa mysliwska 0,5 kg
  • boczek wędzony 30 dag
  • szynka wędzona 30 dag
  • oraz warzywa :
  • 4 marchewki starte na grubych oczkach tarki
  • 2 pietruszki pokrojone w kostkę
  • pół małego selera pokrojony w kostkę
  • kawałek pora pokrojonego w półtalarki
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 4 ziarna jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz, vegeta, trochę cukru, szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki syropu klonowego, pomidory z puszki,
  • kilka pokrojonych suszonych pomidorów
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, trochę brandy
  • przyprawa do bigosu, pieprz, słodka mielona papryka , majeranek, koncentrat pomidorowy.

Przygotowanie

  1. Cebule zeszklić z odrobiną cukru i vegety, dodać boczek, przesmażyć, dodać resztę wędliny i przesmażyć.
  2. Połowę kiełbasy kroję na kawałki i dodaję bez przysmażania
  3. Do kapusty słodkiej wlać wodę i sos, dodać pokrojone mięso oraz udka z kurczaka, grzyby, dodać 4 ziarna jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz, vegetę, trochę cukru i gotować na srednim ogniu.
  4. W oddzielnym garnku ugotować kapustę kiszoną
  5. dodając 3 litry wody, golonki i 3 łyżki Vegety, gotować do miękkosci. Golonki odłożyć .
  6. Potem odlać wywar/zachować na wszelki wypadek/
  7. Odcedzoną kapustę dodać do kapust słodkiej, wymieszać, dodać 2 łyżki syropu klonowego, sliwki z winem
  8. szczyptę gałki muszkatołowej, podgotować.
  9. następnie dodać pomidory z puszki,
  10. kilka pokrojonych suszonych pomidorów
  11. pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  12. wlać trochę brandy i dalej gotować.
  13. Należy cały czas próbować i stopniowo doprawiać: przyprawą do bigosu, pieprzem, słodką mieloną papryką, majerankiem i dodać koncentrat pomidorowy.
  14. Dobry bigos powinien być gotowany i odgrzewany przez kilka dni aż otrzymamy ciemny kolor.
  15. Ugotowane golonki przyprawiam i zapiekam w piekarniku na rumiano, mam dodatkowe danie
mięso warzywa obiad wędliny kapusta słodka kapusta kwaszona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze