Bigos cygański wg Aleex

Niezwykle sycąca potrawa, która jest hitem każdego spotkania.

dodany przez: Aleex

ogórki kiszone dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 145 głosów)


Składniki:

  • • 1 kg zmielonej łopatki
  • • 1 jajko
  • • olej
  • • sól, pieprz, przyprawy, Delikat Knorr’a do mięs
  • • 1 kg pieczarek
  • • 3 cebule
  • • 1 papryka czerwona
  • • 1 papryka zielona
  • • 4 ogórki kiszone
  • • 350 ml ketchupu pikantnego
  • • 350 ml przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa dodać jajko i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
  • 2. Z masy mięsnej formować kuleczki o średnicy 2-3 cm. Aby sprawnie to szło, postawiłam miskę z mięsem w pobliżu kranu i zwilżałam ręce bieżącą, zimną wodą.
  • 3. Kuleczki obsmażyć na oleju na rumiano. Odłożyć.
  • 4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę.
  • 5. Dodać do zeszklonej cebuli obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
  • 6. Kiedy pieczarki są już prawie gotowe, dodać ogórki kiszone pokrojone w słupki, papryki pokrojone w paseczki, ketchup i przecier pomidorowy. Można podlać odrobiną wody. Przełożyć do garnka.
  • 7. Całość dusić na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
  • 8. Powstała masa ma być gęsta i aromatyczna.
  • 9. Do masy w garnku dodać kulki mięsne. Wymieszać i znów dusić, aż smaki się wyrównają.
  • 10. Podawać gorące.
  • Smacznego
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/07/bigos-cyganski-wg-aleex.html
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy