Bifana z prażonym jarmużem

Bifana to portugalski sposób na kanapkę. Polecamy przepis na wersję z prażonym jarmużem.

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 dag soli morskiej
  • 1 łyżka stołowa anyżu
  • 10 dag białej fasoli z puszki
  • 20 dag majonezu
  • 1 łyżeczka duszonego chili
  • 50 dag jarmużu
  • 3 łyżki miodu
  • 10 dag keczupu
  • 4 bułki piwne lub burgerowe

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Łopatkę nacieramy solą i anyżem, obsmażamy ze wszystkich stron, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika o temp. 120°C na 3 godz.
  • Osączoną fasolę miksujemy z majonezem i chili. Liście jarmużu układamy na ruszcie piekarnika i suszymy 1,5–2 godz. w temp. 55°C, a następnie polewamy miodem.
  • Upieczone mięso szarpiemy widelcem na włókna, mieszamy z keczupem. Na połówkę bułki nakładamy porcję majonezu, porcję mięsa i znów majonezu; na wierzch dajemy ususzony jarmuż z miodem i przykrywamy drugą połówką bułki.
  • Autor przepisu: Jerzy Sobieniak

Porady

Bifana to jedna z moich ulubionych kanapek – zawiera majonez, dobre tłuste mięso i pyszną chrupiącą bułkę. Brakuje tu tylko czegoś, co spowoduje, że dietetycy nie będą krzyczeli... A więc wkracza jarmuż – król warzyw i gęstości składników odżywczych. Susząc go w temp. 55°C, zachowujemy większość składników odżywczych, a jednocześnie nadajemy mu chrupkości, która będzie bardzo pożądana dla kontrastu z miękkim mięsem i puszystą bułką. Tłuszcz zawarty w mięsie i majonezie plus witaminy i składniki mineralne uczynią z bifany pełnowartościowy posiłek. Warto przy tej okazji zapamiętać, że suszenie owoców i warzyw to dobry sposób na magazynowanie w nich wartościowych składników. Pietruszka lub seler, pokrojone na mandolinie na 0,5-mm plastry, będą po wysuszeniu jak chipsy oraz świetnym dodatkiem do szkolnej kanapki.

Zobacz też: Sałatka z jarmużu, pestek granatu i kaszy gryczanej

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy