Bifana z prażonym jarmużem
Bifana z prażonym jarmużem - Przepis na Bifana z prażonym jarmużem
- Czas przygotowania:
- 15 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
(średnia 4.52 z 187 głosów)
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1,5 dag soli morskiej
- 1 łyżka stołowa anyżu
- 10 dag białej fasoli z puszki
- 20 dag majonezu
- 1 łyżeczka duszonego chili
- 50 dag jarmużu
- 3 łyżki miodu
- 10 dag keczupu
- 4 bułki piwne lub burgerowe
Kroki wykonania:
- Łopatkę nacieramy solą i anyżem, obsmażamy ze wszystkich stron, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika o temp. 120°C na 3 godz.
- Osączoną fasolę miksujemy z majonezem i chili. Liście jarmużu układamy na ruszcie piekarnika i suszymy 1,5–2 godz. w temp. 55°C, a następnie polewamy miodem.
- Upieczone mięso szarpiemy widelcem na włókna, mieszamy z keczupem. Na połówkę bułki nakładamy porcję majonezu, porcję mięsa i znów majonezu; na wierzch dajemy ususzony jarmuż z miodem i przykrywamy drugą połówką bułki.
- Autor przepisu: Jerzy Sobieniak
Porady
Bifana to jedna z moich ulubionych kanapek – zawiera majonez, dobre tłuste mięso i pyszną chrupiącą bułkę. Brakuje tu tylko czegoś, co spowoduje, że dietetycy nie będą krzyczeli... A więc wkracza jarmuż – król warzyw i gęstości składników odżywczych. Susząc go w temp. 55°C, zachowujemy większość składników odżywczych, a jednocześnie nadajemy mu chrupkości, która będzie bardzo pożądana dla kontrastu z miękkim mięsem i puszystą bułką. Tłuszcz zawarty w mięsie i majonezie plus witaminy i składniki mineralne uczynią z bifany pełnowartościowy posiłek. Warto przy tej okazji zapamiętać, że suszenie owoców i warzyw to dobry sposób na magazynowanie w nich wartościowych składników. Pietruszka lub seler, pokrojone na mandolinie na 0,5-mm plastry, będą po wysuszeniu jak chipsy oraz świetnym dodatkiem do szkolnej kanapki.
Zobacz też: Sałatka z jarmużu, pestek granatu i kaszy gryczanej
Podobne przepisy

Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem

zapiekanka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

Sałatka z prażonym migdałem

Przepis na sałatkę z dyni z jarmużem
Sałatka z dynią i jarmużem

Polska wersja włoskich kluseczek. Z burakiem smakują równie wyśmienicie!