Biały barszcz

Po prostu biały barszcz!

Zupydania mięsneZakwas

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 191 głosów)

Składniki:

  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
  • majeranek,
  • śmietana,
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu w lasce,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 5 jajek na twardo,
  • 10 dag dobrej cienkiej kiełbasy,
  • 20 dag nieparzonego wędzonego boczku
  • 2 białe surowe kiełbasy,
  • przyprawy:pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie, majeranek, maggi, sól, cukier
  • 1 mały kubek śmietany 18%

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do ok. 2,5l wody włożyć białą kiełbasę pokrojoną w plasterki, + pozostałe wędliny, zagotować, odszumować i dodać starte na tarce warzywa i ziemniaki. Gotować 25 min. Wlać zakwas i wetrzeć ok 1 łyżki świeżego chrzanu. Gotować jeszcze chwilę, doprawić maggi, majerankiem, mielonym pieprzem, solą , 1łyżeczką cukru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zaprawić śmietaną.Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki i włożyć do zupy.
  • SMACZNEGO!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy